Για ασάφειες και έλλειψη διαβεβαιώσεων για μεταρρυθμίσεις στον κατάλογο των προτεινόμενων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σύμφωνα με την επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ, η ελληνική λίστα καλύπτει τα ευρύτερα θέματα που θα πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα της κυβέρνησης, ενώ το ΔΝΤ θα υποστηρίξει τη θέση ότι η λίστα “είναι επαρκώς περιεκτική ως σημείο εκκίνησης”, με την προϋπόθεση ότι τα κράτη-μέλη και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα την εξιολογήσουν επίσης με αυτόν τον τρόπο.
Ωστόσο, “αν και η λίστα των αρχών είναι περιεκτική, γενικά δεν είναι πολύ συγκεκριμένη”, υποστηρίζει η Λαγκάρντ, αποδίδοντας το γεγονός αυτό εν μέρει στο ότι πρόκειται για μία νέα κυβέρνηση. Είναι ενθαρρυντικό, συνεχίζει, ότι υπάρχει μία ισχυρή αποφασιστικότητα για θέματα όπως η φοροδιαφυγή και η διαφθορά, όμως σε ορισμένους τομείς, “και ίσως στους πιο σημαντικούς”, η επιστολή “δε μεταφέρει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναλάβει τις μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο Μνημόνιο”.
Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι δεν υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στον ΦΠΑ, ούτε δεσμεύσεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, για διοικητικές μεταρρυθμίσεις, για αποκρατικοποιήσεις και για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, δεσμεύσεις τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί κρίσιμες για την ικανότητα της Ελλάδας να πετύχει τους βασικούς στόχους του προγράμματος.
Η Κριστίν Λαγκάρντ διαμηνύει πως “για να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των παραμέτρων πολιτικής που περιγράφονται στη λίστα της κυβέρνησης”, και εκφράζει την προθυμία του Ταμείου να συνεργαστεί με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος και να ολοκληρωθεί το συντομόυρτο δυνατό η έκτη αξιολόγηση του προγράμματος.