Ο Ελληνας πρωθυπουργός υποχώρησε την Παρασκευή όταν έγινε ξεκάθαρο ότι τον απειλούσαν με ένα bank run και ότι η κυβέρνηση θα κατέρρεε σε εβδομάδες, γράφει ο Χιούγκο Ντίξον για λογαριασμό του Reuters. O αρχισυντάκτης του διεθνούς πρακτορείου αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να αποδεχθεί σχεδόν τα πάντα που οι δανειστές, με επικεφαλής τη Γερμανία, απαιτούσαν. Αλλά η Αθήνα εξασφάλισε μία σημαντική υποχώρηση, θα μπορέσει να προτείνει τη δική της λίστα μεταρρυθμίσεων, υπενθυμίζει.
"Τώρα, ο πρωθυπουργός πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να προτείνει μεταρρυθμίσεις με... μισή καρδιά, που μπορεί να κατευνάσουν τους εξτρεμιστές συναδέλφους του. Αντίθετα, η Αθήνα θα πρέπει να προτείνει δραστικές μεταρρυθμίσεις. Θα πρέπει να εκπλήξει τους εταίρους της ευρωζώνης με το ζήλο, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τους που έγινε κομμάτια μετά από τις ιδιόμορφες τακτικές διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο μήνα.
Ο Τσίπρας εδώ και καιρό λέει ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τα ειδικά προνόμια, όπως και να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες που ελέγχουν την οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία του να δείξει ότι το εννοεί.
Στην κορυφή θα πρέπει να είναι η δημιουργία ανεξάρτητης φορολογικής αρχής. Στηρίζοντάς την με ισχυρές νομικές δικλείδες, θα δείξει ότι σοβαρολογούσε στην πάταξη της φοροδιαφυγής ένα από τα βαθύτερα προβλήματα της Ελλάδας
Να προτείνει φορολογική αμνηστία, κατάργηση προνομίων- φορολογικών και συνταξιοδοτικών- για δικαστές, στρατηγούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του δημοσίου. Επίσης, η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία δεν πρέπει να εξαιρείται από το φόρο περιουσίας. Ούτε πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει συντάξεις και μισθών ιερέων. Η εκκλησία πρέπει να αυτοχρηματοδοτείται», συνεχίζει και συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα να αναβιώσει την ιδέα, που εγκαταλείφθηκε από τον Αντώνη Σαμαρά όπως σημειώνει, για τη φορολόγηση των εφοπλιστών. Επίσης, χρειάζεται απελευθέρωση αγορών και δημιουργία bad bank. Αν ο Τσίπρας μπορέσει να εκπλήξει τους εταίρους με δραστικές μεταρρυθμίσεις, εκείνοι θα είναι πιο πρόθυμοι να βρουν στην Αθήνα το ρευστό για να αποφύγει τη χρεοκοπία. Θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει κάποιες πολιτικές κατά της φτώχειας. Θα είναι πιο δεκτικοί στην ανακούφιση του υπέρογκου χρέους της Ελλάδας"