Γερμανία κατά Κομισιόν για τα… μάτια της Ελλάδας

Θετικός στο να παρευρεθεί στο αυριανό Eurogroup, είναι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το κλίμα αυτή την ώρα στους κόλπους της ΕΕ είναι κάπως περίεργο και διφορούμενο. .

Από τη μια η ελληνική πρόταση δείχνει να εκλαμβάνεται ως θετική από την Κομισιόν και από την άλλη ο "σκληρός" και άκαμπτος Σόιμπλε την απορρίπτει με το "καλημέρα". Την ίδια ώρα που Γιάννης Βαρουφάκης και Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή εν όψει του αυριανού Eurogroup.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε ότι η Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκλαμβάνει ως θετικό βήμα την ελληνική πρόταση.

Σύμφωνα με τον κ.Σχοινά, η ελληνική κυβέρνηση ζητά εξάμηνη παράταση του λεγόμενου "master financial assistance facility agreement". Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, ο όρος αυτός περιγράφει το ισχύον πρόγραμμα. Το αίτημα έχει τη μορφή δισέλιδης επιστολής, ανέφερε στη συνέχεια.

O κ. Σχοινάς ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο κ. Γιούνκερ χθες το βράδυ και σήμερα το πρωί είχε εντατικές συζητήσεις με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, επανέλαβε ότι η απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί από τα 19 κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Ο Μ. Σχοινάς διευκρίνισε, τέλος, ότι οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εξάμηνη παράταση θα συζητηθούν σήμερα στο EWG και αύριο στο Εurogroup.