Ο... “πόλεμος” λέξεων για τον εντοπισμό της κατάλληλης φόρμουλας στην οποία θα συμφωνήσουν τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαίοι εταίροι, φαίνεται πως μπορεί να καταλήξει σε “ανακωχή”, χάρη στην “Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης”.
Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν τις τελευταίες ώρες, θεωρείται πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει το πρωί της Πέμπτης παράταση όχι της δανειακής σύμβασης (κάτι που δε δέχονται οι Ευρωπαίοι), ούτε του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης (κάτι που δε δέχεται η Αθήνα), αλλά της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, όπως είναι η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον EFSF, την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.
Όπως αναφέρεται στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεων με το οποίο επικυρώθηκε η εν λόγω σύμβαση, τον Μάρτιο του 2012, η Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης αφορά στην “παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος-μέλος μέσω του ΕΤΧΣ”.
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, ερωτηθείς αν και κατά πόσο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, απάντησε ότι υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες για το τι εννοούμε “δανειακή σύμβαση” και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στο Eurogroup. Ωστόσο, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι το Eurogroup κατέστησε σαφές σε όλους, και στην Ελλάδα, ότι ο τρόπος για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος συνοδεύεται από προϋποθέσεις, αλλά και από ευελιξία.
Όπως τόνισε ο Ντομπρόβσκις, τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές Αρχές, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης, αναζητώντας την πιθανότητα μιας κοινής βάσης για παράταση του ισχύοντος προγράμματος της Ελλάδας.
Με δηλώσεις του μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι "είμαστε σε καλό δρόμο" και "οι διαβουλεύσεις δείχνουν όλα τα σημάδια της σύγκλισης".
Σε ερωτήματα δημοσιογράφων σχετικά με το αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης, τόνισε πως "η αίτηση θα είναι γραμμένη με έναν τρόπο που να καλύπτει και την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup", για να προσθέσει ότι την Παρασκευή θα υπάρξει μία τυπική έγκριση, μέσω τηλεδιάσκεψης των μελών του Eurogroup.