Με τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίησή τους συνδέει η γερμανική πλευρά την παράταση του προγράμματος προς την Ελλάδα.
"Δεν είναι αποδεκτό και δεν θα γίνει αποδεκτό να ξεκινήσει μια παράταση χωρίς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί, τα δύο αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα" δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να δοθεί επέκταση της βοήθειας χωρίς όρους.
Την ίδια ώρα που ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF δήλωνε ότι "δεν υπάρχει δανειακή σύμβαση. Υπάρχει πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα".
Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα θα ήθελε να λάβει περαιτέρω πιστώσεις, αλλά όχι και τους όρους οι οποίοι όμως είναι απαραίτητοι για την οικονομική της ανάκαμψη.
"Το ζήτημα δεν είναι η παράταση του δανειακού προγράμματος, το ζήτημα είναι αν το πρόγραμμα αυτό θα εφαρμοστεί ή όχι" δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και σημείωσε ότι κανείς στην Ευρώπη δεν αρνείται τη βοήθεια προς την Ελλάδα και δεν θέλει αποχώρησή της από την ευρωζώνη, αλλά η στήριξη της Ελλάδας γίνεται στη βάση της αρχής "βοήθεια, για αυτοβοήθεια".
Αναφερόμενος στους Έλληνες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι τον ενοχλεί το γεγονός ότι περνούν δύσκολα και ότι πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας παραλείψεων των παλαιότερων κυβερνήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρισκόταν στον σωστό δρόμο, καθώς μειώνεται η ανεργία και σημειώθηκε θετικός ρυθμός ανάπτυξης. "Τώρα ο κόσμος ξεσηκώνεται με ψεύτικες υποσχέσεις" δήλωσε και πρόσθεσε ότι δημιουργούνται ελπίδες και παράλληλα λέγεται ότι άλλοι φταίνε για τα προβλήματα.
"Αυτό έχει μικρή σχέση με την πραγματικότητα" είπε, για να τονίσει ότι πρέπει να ειπωθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό "και η αλήθεια είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε τόσο δύσκολη θέση, όπως αυτή στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα, δεν υπάρχει γρήγορος δρόμος (...), ο δρόμος είναι μακρύς και κουραστικός".
Σε ό,τι αφορά, πάντως, ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε και πάλι ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο, αλλά διευκρίνισε ότι πρόκειται για απόφαση αποκλειστικά της Ελλάδας και επανέλαβε ότι οι δημοκρατικές αποφάσεις είναι σεβαστές, αλλά θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί και οι ψηφοφόροι των άλλων χωρών. Σχετικά μάλιστα με τα αποτελέσματα της λιτότητας στην Ελλάδα, τόνισε ότι και άλλοι συνάδελφοί του στην ευρωζώνη διαμαρτύρονται διότι οι χώρες τους έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από ό,τι οι Έλληνες, στους οποίους όμως δείχνουν αλληλεγγύη.
Γκάμπριελ: Θετικό βήμα η υποβολή αιτήματος
Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαιρέτισε σήμερα την ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μετά την ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα υποβάλει αίτημα στην ευρωζώνη για την παράταση της δανειακής συμφωνίας της για διάστημα έως έξι μηνών.
"Είναι καλό που η κυβέρνηση στην Ελλάδα προφανώς αποφάσισε χθες το βράδυ να λάβει υπόψη της τα ελληνικά συμφέροντα και όχι μόνο αυτά του κόμματός της. Ανακοίνωσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί πρόοδος", είπε ο Γκάμπριελ.
Νωρίτερα ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι η παράταση της δανειακής συμφωνίας με την Ελλάδα δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.