Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση προς τον πρόεδρο του Eurogroup, το οποίο θα αφορά σε παράταση έως και έξι μήνες.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters αλλά και το πρακτορείο ΜΝΙ, το αίτημα θα κατατεθεί βασιζόμενο στις προτάσεις του Πιερ Μοσκοβισί, όπως αυτές περιγράφονταν στο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί στον Γιάννη Βαρουφάκη, πριν αποσυρθεί και αντικατασταθεί από άλλο κείμενο.
Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει σαφές μήνυμα προς του ευρωπαίους εταίρους ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα. Το στίγμα άλλωστε, έδωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.
"Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις μας στον λαό, από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης", διεμήνυσε ξεκαθαρίζοντας πως δεν μπορούν πια κάποιοι να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν να είναι αποικία και στους Έλληνες σαν να είναι παρίες.
Αναφερόμενος εξάλλου στη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, σχολίασε ότι ο κ. Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία, γιατί εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στον ελληνικό λαό. "Θα ήθελα με απεριόριστη εκτίμηση και φιλική διάθεση να του επισημάνω ότι θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, όχι αυτούς που σηκώνουν το κεφάλι περήφανα", είπε ο πρωθυπουργός.
Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Κομισιόν υπήρχε αναφορά σε παράταση της δανειακής σύμβασης, και όχι του τρέχοντος προγράμματος, σε συμφωνία με όσα είχαν συζητήσει την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, στο τελικό κείμενο που παρουσιάστηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη υπήρχε αναφορά σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν αποδέχεται.
Πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις, ενώ πρόσθεταν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.