Επίσημο αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης (αλλά όχι του μνημονίου) αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Το αίτημα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο MNI, θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Κομισιόν για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος, όπως εκφράστηκαν στο προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που παρουσίασε ο Πιέρ Μοσκοβισί στον Γιάννη Βαρουφάκη, πριν αποσυρθεί και αντικατασταθεί από άλλο κείμενο.
Σύμφωνα με την πηγή του Reuters, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, το αίτημα της ελληνικής πλευράς θα αφορά σε παράταση για ως και έξι μήνες.
Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ουσιαστικά τις πληροφορίες αυτές, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα και δεν πρόκειται να ζητήσει παράταση του προγράμματος / μνημονίου, αλλά εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει επέκταση της δανειακής σύμβασης, διαχωρίζοντάς την σαφώς από το πρόγραμμα / μνημόνιο.
Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, ο Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε ότι περιμένει μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης για την παράταση της δανειακής σύμβασης, προβλέποντας πως θα υπάρξει ένα κείμενο με το οποίο όλοι θα είναι ικανοποιημένοι", μετά τις “ταραχώδεις”, όπως τις χαρακτήρισε, τελευταίες ημέρες διαπραγματεύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Κομισιόν υπήρχε αναφορά σε παράταση της δανειακής σύμβασης, και όχι του τρέχοντος προγράμματος, σε συμφωνία με όσα είχαν συζητήσει την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ωστόσο, στο τελικό κείμενο που παρουσιάστηκε στον Γιάννη Βαρουφάκη υπήρχε αναφορά σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος, κάτι που η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει επανειλημμένα πως δεν αποδέχεται.
Πηγές της Ευρωζώνης που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων λένε ότι για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της δανειακής σύμβασης, η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί προϋποθέσεις και όρους. Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και οι εταίροι της Ελλάδας θα εξετάσουν αν το ελληνικό αίτημα παράτασης περιλαμβάνει τέτοιες προϋποθέσεις, ενώ πρόσθεταν ότι η Αθήνα δεν θέλει τη ρήξη και είναι διατεθειμένη να βρεθεί λύση. Το βασικό είναι το περιεχόμενο του ελληνικού αιτήματος να ικανοποιεί όλες τις χώρες της ευρωζώνης, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ωστόσο, αρνητικός απέναντι στο σχεδιαζόμενο αίτημα της ελληνικής πλευράς εμφανίστηκε με δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας πως η συζήτηση για την Ελλάδα δεν έχει να κάνει με δανειακές συμφωνίες, αλλά για το αν μπορεί να ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης, μία δήλωση που από πολλούς εκλαμβάνεται ως έμμεση απόρριψη του ελληνικού αιτήματος, πριν καν αυτό κατατεθεί.