Στο κατακόρυφο έχει ανέβει η αγωνία αναφορικά με το τι θα πράξει η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από το τελεσίγραφο που έθεσαν στην ελληνική πλευρά οι ευρωπαίοι εταίροι.
Μπορεί η κατάσταση να δείχνει μέχρι στιγμής ότι πάμε σε ολική ρήξη, ωστόσο πίσω από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητα κρύβεται ένα χοντρό παρασκήνιο.
Κινήσεις, συζητήσεις αλλά και διαβουλεύσεις ούτως ώστε οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε λύση, η οποία δεν αποκλείεται να δοθεί και μέσα στο επόμενο 48ωρο ή το αργότερο την Παρασκευή.
Πηγές από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι ο στόχος ήταν ένας. Να τσαλακωθεί η ελληνική κυβέρνηση που εμφανιζόταν ως ο νικητής της διαπραγμάτευσης.
Εκτός όμως από τους τύπους υπάρχει και η ουσία. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάννη Βαρουφάκη και εκτιμάται ότι θα γίνουν προσπάθειες προσέγγισης για την άρση του αδιεξόδου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κ. Γιούνκερ κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρει εκείνη τη διατύπωση που θα άρει το αδιέξοδο.
Η γερμανική πλευρά, μπορεί να οργάνωσε το χθεσινό σκηνικό στο Eurogroup και να έβαλε μπροστά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα σημεία στο κείμενο που θα υπέγραφε αμέσως ο Γιάννης Βαρουφάκης που δεν περνούν απαρατήρητα.
Οι ελληνικές αρχές δέχονται την παράταση ως γέφυρα για την μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Αυτό που μένει είναι οι λεπτομέρειες. Δηλαδή ποια ακριβώς θα είναι τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η χώρα όσο διαρκεί η παράταση, αλλά και τι ακριβώς είναι αυτό που θα παραταθεί. Η Ελλάδα ζητάει παράταση της δανειακής σύμβασης (όχι του μνημονίου) και μάλιστα προτείνει να υπάρχουν δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά.
Οι Ευρωπαίοι θέλουν να υπάρξει νομική και τεχνική διατύπωση παράτασης του μνημονίου και είναι έτοιμοι να συζητήσουν την αντικατάσταση μέτρων για να αρχίσει η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα.
Τις ελληνικές θέσεις κάλυπτε το σχέδιο που παρουσίασε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη πριν το χθεσινό Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του Β. Σόιμπλε. Το κείμενο μάλιστα ήταν ένα έγγραφο του Ζαν Κ. Γιούνκερ ο οπίος από τη θέση του κινείται παρασκηνιακά για να βρει τη λύση. Ο κ. Γιούνκερ βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τη γερμανική πλευρά.
Μάλιστα το κείμενο αυτό ασκεί πίεση στην πλευρά του Βερολίνου, καθώς έφτασε στο τραπέζι από την Κομισιόν αν και τελικά πέρασε η σκληρή γερμανική γραμμή.
Εκτός δηλαδή από το σκληρό γερμανικό μπλοκ και από τις δημόσιες δηλώσεις και τα τελεσίγραφα, στο παρασκήνιο, γίνονται κινήσεις για να υπάρξει συμβιβασμός.
Αυτό που λείπει είναι οι κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις. Από τη μια η Αθήνα θα έχει υποβάλλει τυπικά αίτημα για παράταση (αν και αυτή δε θα αφορά το μνημόνιο) και θα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερή μέτρα, και από την άλλοι οι Ευρωπαίοι θα έχουν δώσει αλλαγές στα μνημονιακά μέτρα.