Να μην υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων ομολόγων του στο σημερινό Eurogroup συμβουλεύει τον Γιάννη Βαρουφάκη ο διάσημος αρθρογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, υποστηρίζοντας πως η συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος θα ήταν ακόμα χειρότερη λύση από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Παρουσιάζοντας την κατάσταση όπως διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς που δε γίνονται αποδεκτά από τους εταίρους, ο Μίνχαου αναφέρει: “Τι πρέπει να κάνει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση; Θα πρέπει να εμμείνουν στη θέση τους να μην αποδεχθούν μία συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης. Κάνοντας αυτό, δε θα είναι πλέον περιορισμένοι από εκ των προτέρων καταδικασμένους σε αποτυχία στόχους όπως η απαίτηση για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ. Για μία χώρα με μαζική ανεργία, ένας τέτοιος στόχος είναι παρανοϊκός. Θα ήταν βέβαια καλύτερο αν αυτή η ανοησία σταματούσε ενώ η Ελλάδα παρέμενε στην Ευρωζώνη. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι ότι πρέπει να σταματήσει”.
Ο Μίνχαου δεν απορρίπτει ένα plan B που θα περιλαμβάνει ένα παράλληλο νόμισμα – με άλλα λόγια, η Ελλάδα να έχει παράλληλα και το ευρώ, αλλά και ένα άλλο νόμισμα, το οποίο θα χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για να πληρώνει συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κηρύξει στάση πληρωμών μόνο προς τους “επίσημους” δανειστές της, δηλαδή τα κράτη της Ευρωζώνης, και μάλιστα χωρίς να αποχωρήσει από το ευρώ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς δεν υπάρχει ο νομικός μηχανισμός για να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τη συναίνεση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα ήταν ένα λογικό σενάριο. Ένα πιο ριψοκίνδυνο σενάριο θα ήταν η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την οποία “η Ελλάδα θα πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει”, όμως θα ήταν επικίνδυνη όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σλύνολο της Ευρωζώνης. Ωστόσο, υποστηρίζει, ακόμα και η Grexit θα ήταν καλύτερη επιλογή από το σενάριο της συνέχισης του τρέχοντος προγράμματος.
“Η προτίμησή μου θα ήταν η Ευρωζώνη συνολικά να εγκαταλείψει τις αποτυχημένες πολιτικές των τελευταίων πέντε ετών και να προχωρήσει. Αν αυτό αποδειχθεί πολιτικά αδύνατο, η δεύτερη καλύτερη επιλογή, τουλάχιστον για την Ελλάδα, θα ήταν μία ημι-έξοδος με παράλληλο νόμισμα και μία στάση πληρωμών στους επίσημους δανειστές μόνο. Με το ένα ή με τον άλλο τρόπο, πρέπει να μείνουν αμετακίνητοι τη Δευτέρα”, καταλήγει.