Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η Ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων. Έθεσε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Παρόλα αυτά στο Eurogroup αυτό δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς παράταση του μνημονίου δεν γίνεται αποδεκτή. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.
Πάντως, o Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε: "Καλύψαμε έδαφος, σημειώθηκε πρόοδος, όχι αρκετή για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 16 Φεβρουαρίου".
Νωρίτερα, το news.gr μετέδιδε τα εξής:
“Το εναρκτήριο σημείο μου είναι το υπάρχον πρόγραμμα”, τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπουμ, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Ευρωομάδας, με θέμα την Ελλάδα.
“Από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις μας”, σημείωσε ο Ντάισελμπλουμ. “Είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να παραμείνει στο μονοπάτι, το πώς και με ποιους όρους θα συζητηθεί σήμερα”, πρόσθεσε.
Πρώτα θα ακούσουμε ποιες είναι οι ιδέες και οι φιλοδοξίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης και μετά θα συζητήσουμε, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
Ο ίδιος δήλωσε ανοιχτός στις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία του προγράμματος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θα έχουμε σήμερα τελική απόφαση.
Πολύ πιο αιχμηρός κατά της ελληνικής πλευράς ήταν ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γκέοργκ Σέλινγκ, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα να “σταματήσει τις προκλήσεις”, υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να ανατραπούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες εξαιτίας ενός εκλογικού αποτελέσματος.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι κανόνες του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να εφαρμοστούν, έστω κι αν δεν αρέσουν σε κάποιους, και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που διεμήνυσε πως "το πρόγραμμα είτε θα ολοκληρωθεί κανονικά, είτε δεν υπάρχει πρόγραμμα”.
Όπως σημείωσε, είναι θέμα της Ελλάδας το αν θα παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι, ωστόσο “θα με ενδιέφερε να ακούσω τι θα σχεδίαζε να κάνει εκτός του προγράμματος”, όπως ανέφερε.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως το πρόγραμμα θα συνεχίσει να παρακολουθείται από την τρόικα, “την οποία προφανώς δεν μπορούμε να αποκαλούμε πια τρόικα”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα πρέπει να γίνουν σεβαστές, σημειώνοντας πως η βάση της διαπραγμάτευσης είναι το τρέχον πρόγραμμα, και οι όποιοι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν μόνο εντός αυτού του πλαισίου. Επανέλαβε εξάλλου πως είναι απαραίτητο να υπάρχει πολλή καλή θέληση και από τις δύο πλευρές, και να ακούσουν η μία την άλλη.
Να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού για αλλαγή, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, ζήτησε εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας, Μισέλ Σαπέν. Όπως είπε, κάτι πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως πριν, όμως "η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί όλους τους κανόνες που μας ενώνουν".
Κατέληξε δε λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.
Τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης παρουσίασαν νωρίτερα στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του EuroWorking Group, o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο Γιάννης Χουλιαράκης, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group.
Η συνεδρίαση του Eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 11 το βράδυ.