Η Ελλάδα βρίσκεται "στη μέση" όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, υποστήριξε σήμερα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), τις υπηρεσίες του οποίου έχει ζητήσει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
"Η Ελλάδα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας", διευκρίνισε ο Αλέν ντε Σερ, οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, αρμόδιος ειδικά για την παρακολούθηση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. "Αυτό που δεν έχει γίνει κατά την ίδια αναλογία είναι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά των προϊόντων, ώστε να ξεκλειδώσουν οι προστατευόμενοι τομείς", καθώς και ορισμένες υπηρεσίες, συνέχισε, στο περιθώριο της συνάντησης, στην Κωνσταντινούπολη, των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20, των είκοσι ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου.
Ο Αλέν ντε Σερ ανέφερε, ως παράδειγμα, τη ρύθμιση που αφορά την ημερομηνία λήξης του φρέσκου γάλακτος, η οποία "απλώς προστατεύει τα συμφέροντα" των Ελλήνων παραγωγών. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι "έχουν γίνει πολλά για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης".
Η νέα κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνεργασία του ΟΟΣΑ, προκειμένου να συντάξει το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της. Όπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν ορισμένα κοινά σημεία, για παράδειγμα όσον αφορά στην ανάγκη βελτίωσης της φοροεισπρακτικής ικανότητας της χώρας. Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ, σε μια έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της G20, κάνει συστάσεις που είναι αντίθετες με τα σχέδια της κυβέρνησης. Κρίνει μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θα πρέπει "να προχωρήσει γρήγορα με τις ιδιωτικοποιήσεις", ενώ η Αθήνα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τις σταματήσει.
Εξάλλου, σε έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφονται οι προτεραιότητες που σύμφωνα με τον Οργανισμό πρέπει να τεθούν για την Ελλάδα, και είναι οι ακόλουθες:
- "Αυξήστε την αποτελεσματικότητα των ενεργών πολιτικών στην αγορά εργασίας και του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας". Καλά σχεδιασμένες πολιτικές για την αγορά εργασίας και η έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων όσον αφορά στην κοινωνική πρόνοια είναι αναγκαίες για τη μείωση της μακροχρόνιας ανεργίας. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η ενίσχυση των ενεργητικών προγραμμάτων και η αξιολόγησή τους, η ταχεία αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η έγκαιρη εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για το κατώτατο εισόδημα και, αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα, η καθιέρωση ενός πλήρους κλίμακας προγράμματος εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος.
- "Μειώστε τα θεσμοθετημένα εμπόδια στον ανταγωνισμό". Τα γραφειοκρατικά βάρη που παραμένουν στη λειτουργία των επιχειρήσεων και ο ασθενής ανταγωνισμός εμποδίζουν την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Συνιστά συγκεκριμένα την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης και τη μείωση των διοικητικών βαρών στις εξαγωγές, τον συντονισμό και την υλοποίηση του νόμου που ανοίγει τα κλειστά επαγγέλματα και την ταχεία υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
- "Βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του εκπαιδευτικού συστήματος". Η αναποτελεσματικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος επηρεάζει αρνητικά τα αποτελέσματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και συνεπώς τη συσσώρευση ανθρώπινου κεφαλαίου και την παραγωγικότητα, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Και προτείνει την ταχεία πρόοδο όσον αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των καθηγητών, να γίνουν πιο αυτόνομα και υπεύθυνα τα σχολεία, την εφαρμογή των νόμων του 2012 και την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξωτερικής αξιολόγησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
- "Αυξήστε την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης". Συνιστάται ιδιαίτερα να υπάρξει ταχεία κίνηση προς ένα σύστημα αξιολόγησης των επιδόσεων του προσωπικού που θα βασίζεται σε σαφείς ατομικούς στόχους και η περαιτέρω ανάπτυξη της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
- "Αυξήστε την αποδοτικότητα του φορολογικού συστήματος". Συνιστάται ειδικότερα η αύξηση της αποδοτικότητας του φοροεισπρακτικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας των ελέγχων.