Των Λήδα Δεληγιάννη - Γιώργου Λαμπίρη
Μετά το σοκ που προκάλεσε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να κλείσει ουσιαστικά τη μία από τις δύο στρόφιγγες χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, περιορίζοντας τις επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, κάποιοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας, ασκώντας αφόρητη πίεση στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας της χώρας μας με τους εταίρους της.
Ο οικονομικός αναλυτής, Κώστας Μπούκας, εξηγεί, μιλώντας στο news.gr, ότι δεν πρόκειται για πολιτικό εκβιασμό. Όπως υποστηρίζει, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας έχει αυτή τη στιγμή την απαραίτητη επάρκεια κεφαλαίων για να απορροφήσει τους κραδασμούς.
O κύριος Μπούκας αναφέρει πως το αιφνιδιαστικό της ανακοίνωσης έχει στόχο όχι να εκβιάσει αλλά να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος για υπαναχωρήσεις και πως πρέπει να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένες αποφάσεις, τόσο από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και των εταίρων και των ευρωπαϊκών θεσμών για μια συνολική λύση, που θα αφορά όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαβεβαιώσεις Ντράγκι ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν πλήρη πρόσβαση στον ELA, αυτό ακριβώς δείχνουν. Και πως αν η κίνηση της ΕΚΤ ήταν "εκβιαστική" ή "εκδικητική", δεν θα δίνονταν τέτοιες διαβεβαιώσεις.
Τονίζει πως "ο κόσμος πρέπει να αισθάνεται ασφαλής ότι υπάρχουν χρήματα αλλά και εχέγγυα" στις ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα των τελευταίων stress tests των ελληνικών τραπεζών έδειξαν πως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια και τις αντοχές να απορροφήσουν όλους τους κραδασμούς που προκύπτουν.
Για τις ελληνικές τράπεζες δεν θα υπάρξει κάποια επίπτωση από τη διαφορά στο επιτόκιο δανεισμού από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA), - το επιτόκιο είναι 1,55%- και του επιτοκίου που είχε από την απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ - 0,05%-.
Η στρόφιγγα λοιπόν της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεν κλείνει, αυτό που περιορίζεται πολύ είναι τα περιθώρια "για πολιτικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις".
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο απόσυρσης καταθέσεων
Ο κ. Μπούκας δεν βλέπει ενδεχόμενο bankrun από τις τράπεζες αφού εκτιμά πως όσοι καταθέτες ήταν να προβούν σε τέτοιες κινήσεις το είχαν κάνει πριν τις εκλογές. Μετά την 25η Ιανουαρίου δεν υπάρχει αξιοσημείωτη απόσυρση χρημάτων από τις ελληνικές τράπεζες.
Η "μεταβλητότητα της αγοράς είναι επιθυμητή από τους κερδοσκόπους", μας λέει ο κ. Μπούκας, σημειώνοντας πως πλέον οι Έλληνες καταθέτες δείχνουν ψυχραιμία απέναντι σε τέτοιες ανακοινώσεις και κινήσεις, όπως η χθεσινή για τα ομόλογα. "Οι κερδοσκόποι θα δείξουν ζήλο" αναφέρει ως προς ένα ενδεχόμενο "ξεπούλημα" στα χρηματιστήρια σήμερα, εκτιμώντας πως το φαινόμενο δεν θα έχει μεγάλες διαστάσεις.
Πετράκης: Το Eurogroup θα εκδώσει νέα ομόλογα
Από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών , Παναγιώτης Πετράκης, υποστηρίζει ότι το Eurogroup θα προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων, δίνοντας την απαραίτητη παράταση στην Ελλάδα για τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα στη διάρκεια του Μαρτίου.
"Δεν είναι κάτι το οποίο περιορίζεται μόνο σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς υπάρχουν επιπτώσεις και στον οικονομικό τομέα και είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να αντιληφθεί. Εκτιμώ ότι δημιουργεί πρόβλημα στα καινούργια ομόλογα, τα οποία ενδεχομένως το Eurogroup θα δώσει στην Ελλάδα, άρα αυτά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν για να πάρουν νέα χρηματοδότηση οι ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι ένα φαινόμενο, το οποίο αποτελεί παρεπόμενο της συγκεκριμένης απόφασης και κυρίως εκεί στοχεύει η ΕΚΤ. Επίσης οδηγεί στην Ελλάδα αποκλειστικά και μόνο στον ELA και από εκεί και ύστερα - δεν υπάρχει άμεσος περιορισμός αυτή τη στιγμή -, αν συνεχιστεί η πίεση προς την Ελλάδα θα τεθεί κάποιο ζήτημα περιορισμού, ενώ δεν αποκλείεται να οδηγηθούμε σε μείωση της ρευστότητας".
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς εξηγεί ότι "από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε προσφύγει στον ELA, είχε ήδη κλείσει τη μία από τις δύο στρόφιγγες της χρηματοδότησης. Δημιουργεί ένα έμμεσο θέμα με όλες αυτές τις χρηματοδοτήσεις που έχουν στηριχθεί σε αυτά τα ομόλογα. Βεβαίως η ΕΚΤ δεν τα δέχεται από τώρα και στο εξής, ενώ μέχρι στιγμής τα δεχόταν, κάτι όμως που δεν προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις".
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας ο κύριος Πετράκης, σημειώνει ότι "δεν βρισκόμαστε σε συνθήκες πανικού στην ελληνική αγορά και ότι δεν πιέζεται σημαντικά το τραπεζικό σύστημα. Μην ξεχνάτε όμως ότι ο ELA αυτή τη στιγμή έχει 1,55% επιτόκιο, ενώ την περασμένη εβδομάδα με τις χρηματοδοτήσεις που κόπηκαν, το επιτόκιο ήταν σχεδόν μηδενικό. Η κίνηση αυτή απευθύνεται και στο Eurogroup και στην ελληνική πλευρά, ζητώντας να τα βρουν μεταξύ τους. Δεν είναι δυνατόν η ΕΚΤ να διαχειρίζεται την παράταση μίας σύγκρουσης".
"Αναμφισβήτητα είναι μία κίνηση - μήνυμα. Δεν έχει άμεση επίπτωση, με την έννοια ότι κόβει την πηγή χρηματοδότησης, ακριβαίνει όμως τη ρευστότητα και άρα την περιορίζει. Σε ό,τι αφορά στην πτώση του ευρώ, βρίσκεται υπό πίεση, χωρίς να είμαι σίγουρος ότι αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ελληνικών εξελίξεων. Η προοπτική έγχυσης τόσων δισεκατομμυρίων ευρώ στην αγορά, σημαίνει ότι θα το δούμε να πέφτει ακόμα χαμηλότερα, καθώς και η πρόβλεψη αυτό περιγράφει".
"Η κάποιας μορφής πίεση έχει στόχο να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις. Χωρίς στην πραγματικότητα να τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας, καθότι δεν θεωρώ ότι είναι τόσο δραματική κίνηση. Οπωσδήποτε δεν είναι φιλική κίνηση. Πιστεύω ότι τα πάντα θα φανούν στην απόφαση του Eurogroup. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα δώσουν κάποια ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ δεν θεωρώ ότι θα απαγορεύσουν την έκδοση οποιουδήποτε νέου ομολόγου. Θα δώσουν κάποιο χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα για να έχει να χρηματοδοτείται το Δημόσιο μέσα στο Μάρτιο", προσθέτει ο κύριος Πετράκης "Σε κάθε περίπτωση χρόνος θα υπάρξει. Τα όσα λέγοντα περί παράτασης έως τον Μάϊο ή τον Ιούνιο, θεωρώ ότι είναι αρκετά μακρινά σενάρια", καταλήγει.