Financial Times: Κορυφώνεται η σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας

Ως κορύφωση της εκστρατείας της ελληνικής κυβέρνησης ανά την Ευρώπη προς αναζήτηση υποστηρικτών στις θέσεις της για το χρέος χαρακτηρίζουν οι Financial Times την πολυαναμενόμενη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Σε σχετικό δημοσίευμα, με τίτλο “η νέα ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για σύγκρουση με τη Γερμανία”, η οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε “ευήκοα ώτα” στις Βρυξέλλες, στις συναντήσεις του με τους επικεφαλής της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όμως με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “του οποίου η κυβέρνηση μέχρι στιγμής επιδεικνύει μία ευθύτατη εχθρότητα προς τον κ. Τσίπρα”, όπως επισημαίνεται, θα είναι πολύ πιο δύσκολη περίπτωση.

“Θα επιμείνει ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει πιστή στο υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης με την υποστήριξη της ΕΕ, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, που λένε ότι το Βερολίνο ελπίζει πως μία αυστηρή γραμμή θα αναγκάσει την Αθήνα να εγκαταλείψει τις προεκλογικές υποσχέσεις να παρατήσει αυτό που αποτιμά ως ένα αποτυχημένο σχέδιο λιτότητας”, σημειώνεται στο άρθρο.

“Οποιαδήποτε υποστήριξη για την Ελλάδα που θα προέλθει από τη γερμανική κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει μόνο στο πλαίσιο του προγράματος”, δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιάγκερ.

Η αντίδραση αυτή του Βερολίνου, αναφέρουν οι Financial Times, φαίνεται πως έχει και τη στήριξη των Γερμανών πολιτών: Δημοσκόπηση της Bild έδειξε ότι το 68% των ερωτηθέντων διαφωνεί με οποιαδήποτε παραχώρηση όσον αφορά στα χρέη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, το Βερολίνο είναι στο ίδιο “στρατόπεδο” με την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: “Δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόφαση του κ. Τσίπρα να επιτρέψει τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στο τέλος του μήνα, και θα προτιμούσαν έστω μία 'τεχνική' παράταση που θα δώσει και στις δύο πλευρές περιθώριο να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα. Κι ενώ στο Παρίσι και τη Ρώμη μπορεί να είναι πιο ανοιχτοί σε ευρύτερες διαπραγματεύσεις, ο κ. Σόιμπλε ζητά μία ελληνική δέσμευση στις τρέχουσες διαδικασίες, προτού μπορέσουν να ξεκινήσουν ουσιαστικές συζητήσεις”.