Απρόθυμη να “διευκολύνει” το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την απεμπλοκή από το τρέχον πρόγραμμα εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς φέρεται να αντιτίθεται σε ένα ουσιαστικό σημείο της πρότασης του Γιάννη Βαρουφάκη για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Η πρόταση του υπουργού Οικονομικών περιλαμβάνει την έκδοση έντοκων γραμματίων ύψους 10 δισ. ευρώ ως “χρηματοδοτική γέφυρα” μέχρι την 1η Ιουνίου, όταν και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εφαρμόσει το νέο πρόγραμμα, που μέχρι τότε θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους.
Ωστόσο, η ΕΚΤ, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, δεν πρόκειται να εγκρίνει την έκδοση αυτή, καθώς θα έπρεπε να ξεπεραστεί το “ταβάνι” των 15 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να παραμείνει από την 1η Μαρτίου χωρίς πρόσβαση σε έκτακτους μηχανισμούς χρηματοδότησης για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί καμία έκτακτη χρηματοδότηση πριν από τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν θα πρέπει να αποπληρωθεί ένα ομόλογο ύψους 3,5 δισ. ευρώ, ωστόσο πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αν η Ελλάδα αποχωρήσει από το πρόγραμμα διάσωσης θα προκληθεί εκ νέου πανικός στις αγορές και ενδεχομένως ένα bank run.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει την Τετάρτη τον Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που θα έχει μαζί του, να ζητήσει νέα παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος αυτός, όμως αξιωματούχοι που έχουν ήδη συναντήσει τον Γιάννη Βαρουφάκη επισημαίνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι ο υπουργός Οικονομικών τους εξήγησε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του προγράμματος για πολιτικούς λόγους, καθώς θα ήταν σαν να στέλνει ένα μήνυμα συμβιβασμού με το μνημόνιο.
“Καταλαβαίνουν ότι η διαπραγματευτική τους δύναμη είναι μικρή, αλλά νιώθουν σαν να είναι σε αποστολή, και δίνει την εντύπωση ότι είναι προετοιμασμένοι να ρισκάρουν πολλά”, δήλωσε τραπεζίτης που συνάντησε τον Γ. Βαρουφάκη στο Λονδίνο.