Την αντίθεσή του σε μία μερική διαγραφή ελληνικού χρέους εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγέ, σημειώνοντας πάντως ότι είναι πιθανό να γίνουν “αναπροσαρμογές”.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Info, ο Νουαγέ υπενθύμισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν δανείσει χρήματα στην Αθήνα έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις, κυρίως όσον αφορά στα “πολύ χαμηλά επιτόκια” των δανείων.
Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα πρέπει να διαγράψει ένα μέρος των χρημάτων που έχει δώσει στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε: “Η απάντησή μου είναι όχι”.
“Για να εκτιμήσουμε το άχθος του χρέους, πρέπει να δούμε με ποια ταχύτητα μπορεί να αναπτυχθεί μια χώρα [...] και ποιο είναι το μέγεθος των επιτοκίων που τη βαρύνουν”, εξήγησε ο Νουαγέ, που είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
“Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολύ χαμηλά επιτόκια, έδωσαν παρατάσεις στην αποπληρωμή για πολλά χρόνια. Οπότε ουσιαστικά το πραγματικό άχθος των επιτοκίων είναι μικρό σε σχέση με το ποσό του χρέους. Ίσως θα ήταν πιθανές επιπλέον αναπροσαρμογές”, συνέχισε, χωρίς όμως να διευκρινίσει το είδος των αναπροσαρμογών αυτών.
Ο Νουαγέ εκτίμησε επίσης ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έθεσε σε εφαρμογή η Αθήνα έχει αρχίσει να αποφέρει καρπούς και έχει επιτρέψει να ανακάμψει η ελληνική οικονομία. “Με πιο χαμηλούς μισθούς, έχουν καταφέρει να ξεκινήσουν και πάλι οι προσλήψεις και άρα το ποσοστό ανεργίας έχει αρχίσει να μειώνεται. Είναι πολύ αργή, η ανάπτυξη είναι ακόμη πολύ αργή, αλλά η οικονομία έχει πάρει μπρος”, υπογράμμισε.