Το σενάριο μιας νέας συμφωνίας που θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη τη Γηραιά ήπειρο κερδίζει καθημερινά έδαφος, καθώς αυξάνεται ο αριθμός αξιωματούχων της ΕΕ που διαβλέπουν πλέον περισσότερες πιθανότητες εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Διαβάστε τις θέσεις 32 προσώπων από το Έθνος.
Αλεξάντερ Στουμπ
Πρωθυπουργός της Φινλανδίας
Δεν θα διαγράψουμε δάνεια, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων... Αλλά αυτό δεν θα αλλάξει το γεγονός ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Γ. Ντάισελμπλουμ
Επικεφαλής του Eurogroup
Το να είσαι μέλος του ευρώ σημαίνει συμμόρφωση με ό,τι έχει ήδη συμφωνηθεί. Πάντα λέγαμε ότι θα επανεξετάσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Εχουμε ήδη κάνει πολλά για να διευκολύνουμε την Ελλάδα, δεν βλέπω κάτι το επείγον εκεί.
Μπενουά Κερέ
Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης
Δεν είναι αρμοδιότητα της ΕΚΤ να αποφασίσει εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ελάφρυνση του χρέους. Αλλά είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ελάφρυνση που θα περιλαμβάνει τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
Κριστίν Λαγκάρντ
Επικεφαλής του ΔΝΤ
Υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες της Ευρωζώνης που πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Δεν μπορούμε να κάνουμε ειδικές κατηγορίες για τη μια ή την άλλη χώρα. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όπως ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η επιτάχυνση του ρυθμού απονομής Δικαιοσύνης.
Νόρμπερτ Μπάρτλε
Στέλεχος του CDU
Με εμάς δεν θα υπάρξει νέα απομείωση του ελληνικού χρέους. Οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν αναλάβει την ευθύνη για ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας στην Ελλάδα, δήλωσε ο εκπρόσωπος για τη δημοσιονομική πολιτική του Κόμματος της Μέρκελ.
Ιβ Μερς
Κεντρ. τραπεζίτης Λουξεμβούργου
Χώρες που έχουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας πρέπει να τα διορθώσουν και να μη διατυπώνουν συνεχώς απαιτήσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική.
Κλάους Ρέγκλινκγ
Επικεφαλής του ESΜ
Το 2012 έγιναν κινήσεις που μείωσαν το κόστος του χρέους για τον προϋπολογισμό κατά 40% σε παρούσες αξίες. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε.
Ανγκελα Μέρκελ
Καγκελάριος της Γερμανίας
Αναλαμβάνετε σε δύσκολη στιγμή, κατά την οποία βρίσκεστε ενώπιον μιας μεγάλης ευθύνης. Ελπίζω ότι η συνεργασία μαζί σας θα ενισχύσει περαιτέρω... Για τη μελλοντική δουλειά σας ως πρωθυπουργού σάς εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία.
(Aπό το συγ- χαρητήριο τηλεγράφημα στον A. Τσίπρα)
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
Πρόεδρος της Κομισιόν
Δεν υπάρχει καμία επείγουσα ανάγκη για δράση για το θέμα του χρέους της Ελλάδας. Το θέμα δεν είναι στο... ραντάρ μας. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στην Ευρωζώνη που να τάσσεται υπέρ της μείωσης του ελληνικού χρέους.
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Υπ. Οικονομικών Γερμανίας
Οποιαδήποτε απόπειρα επαναδιαπραγμάτευσης των όσων έχουν συμφωνηθεί είναι χάσιμο χρόνου. Οι Ελληνες υποφέρουν περισσότερο από άλλους λαούς της Ευρώπης, όχι εξαιτίας των απαιτήσεων Βρυξελλών και ΕΚΤ, αλλά λόγω της αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής ελίτ.
Πιερ Μοσκοβισί
Επίτροπος Οικονομικών
Το πρόγραμμα αρωγής παρατάθηκε κατά δύο μήνες. Θα δούμε μαζί με την ελληνική κυβέρνηση σε ποιες συνθήκες θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην αξιολόγηση αυτή. Επιτροπή και η ΕΕ είναι διατεθειμένες να έχουν πιο ευέλικτες μορφές συνεργασίας με την Αθήνα.
Μίρο Τσέραρ
Πρωθυπουργός Σλοβενίας
Ελπίζουμε ότι τα χρήματα που συνεισφέραμε για την ανάπτυξη της Ελλάδας θα επιστρέψουν μία μέρα. Ολοι αναμένουν τις εξελίξεις και πως η χώρα θα προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες, που όλοι πρέπει να σέβονται εξίσου.
Πέδρο Κοέλιο
Πρωθυπουργός Πορτογαλίας
Ελπίζω ότι η κυβέρνηση που θα αναλάβει καθήκοντα στην Αθήνα θα μπορέσει να συμβιβάσει τις ανάγκες της για ανάπτυξη με την αναγκαιότητα του σεβασμού στους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Ντέιβιντ Κάμερον
Πρωθυπουργός Βρετανίας
Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα εντείνουν την οικονομική αβεβαιότητα σε όλη την Ευρώπη. Τα παραπάνω έκανε ανάρτηση στο Τwitter ο Βρετανός πολιτικός, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.
Λουίς ντε Γκίντος
Ισπανός υπ. Οικονομικών
Η Αθήνα θα συνεχίσει να χρειάζεται την στήριξη της Ευρωζώ- νης και η νέα κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις απαραίτητες δεσμεύσεις για επιστροφή στην ανάκαμψη... Υπάρχει μία θεμελιώδης διαφορά, με την Ελλάδα η Ισπανία απέφυγε τη διάσωση.
Χανς-Γεργκ Σέλινγκ
Υπ. Οικονομικών Αυστρίας
Η διαγραφή του χρέους είναι μια λαϊκιστική αξίωση που στην πραγματικότητα δεν θα προσέφερε και τόσα πολλά, γιατί ούτως ή άλλως η Ελλάδα δεν θα πληρώνει τόκους έως το 2020 ή και αργότερα. Πάντως θα ήταν τελείως λάθος να μην επιδείξει προθυμία για διάλογο η Ευρώπη.
Χάνες Αντρος
Πρώην υπ. Οικονομ. Αυστρίας
Η Ελλάδα χρειάζεται μια διαγραφή του χρέους της κατά δύο τρίτα, όλες οι άλλες λύσεις είναι απλώς «παραμύθια». Ελπίζω η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει σε αλλαγή σκέψης στην Ευρώπη, ώστε να απαιτεί θεραπείες που αντέχονται.
Μισέλ Σαπέν
Υπ. Οικονομικών της Γαλλίας
Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι δεσμεύσεις που μπορεί να κάνουμε ώστε να δώσουμε ένα επαρκές χρονικό διάστημα στην επόμενη κυβέρνηση, ώστε να είναι σε θέση να κάνει διάλογο.
Τσαρλς Νταλάρα
Πρώην πρόεδρος IIF
Η πιθανότητα ενός Grexit είναι πραγματική, αλλά όχι πολύ σοβαρή, καθώς για να συμβεί πρέπει να γίνουν σοβαρά λάθη από ΕΕ και Ελλάδα. Οσον αφορά το χρέος, δεν είναι το «κλειδί του προβλήματος», το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη μέσω επενδύσεων.
Πολ Κρούγκμαν
Νομπελίστας οικονομολόγος
Δύο χρόνια μετά την επιβολή των μέτρων στην Ελλάδα, που οδήγησαν σε έναν οικονομικό και ανθρωπιστικό εφιάλτη το ΔΝΤ προσπάθησε να βρει άλλα ιστορικά παραδείγματα που να μοιάζουν με την περίπτωση της Ελλάδας και δεν βρήκε κανένα.
Τζορτζ Οσμπορν
Βρετανός υπ. Οικονομικών
Ο κόσμος κουράζεται από την οικονομική αποτυχία και την ολοένα αυξανόμενη ανεργία. Στην Ελλάδα είχαμε την ήττα ενός οικονομικού σχεδιασμού που δεν λειτουργεί. Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θα ενεργήσουν τώρα με υπευθυνότητα.
Χανς-Βέρνερ Ζιν
Επικεφαλής του Ινστιτούτου IFO
Η Ελλάδα απέχει πολλά μίλια από την ανταγωνιστικότητα, δεν θα είναι ποτέ σε θέση να πληρώσει τα χρέη της ή έστω να τα εξυπηρετήσει σε τόκους αγοράς. Η απαίτηση για ένα μεγάλο «κούρεμα» χρέους, εν ανάγκη και με αποδοχή της εξόδου, είναι λογική συνέπεια.
Μπερντ Λούκε
Πρόεδρος του AfD
Μόνο με μια έξοδο από την Ευρωζώνη θα μπορούσαν να τερματιστούν οι οικονομικές δυσχέρειες και η μαζική ανεργία. Απαιτούνται διαγραφή χρέους και περαιτέρω πιστώσεις, όμως αυτά δεν πάνε μαζί με το ευρώ, δήλωσε ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής της Γερμανίας».
Πέτερ Μπόφινγκερ
Μέλος της Επιτροπής Σοφών
Σε περιόδους ύφεσης χωρίς αύξηση των δημοσίων δαπανών έχουμε επιδείνωση της ύφεσης, της ανεργίας και του του χρέους ως ποσοστό του διαρκώς συρρικνούμενο ΑΕΠ. Γι' αυτό και η διατραπεζική κρίση του 2008 αντιμετωπίστηκε με χαλαρή νομισματική πολιτική σε ΕΕ και ΗΠΑ.
Μάρτιν Σουλτς
Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
Εμπιστεύομαι τον Τσίπρα, είναι ρεαλιστής. Είναι σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει μια διαπραγμάτευση με αίσθημα ευθύνης, ρεαλισμό, χωρίς εκβιασμούς και τελεσίγραφα. Θεωρώ ότι στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από χρόνια απόλυτης λιτότητας, ζούμε μια νέα φάση.
Βέρνερ Φάιμαν
Καγκελάριος της Αυστρίας
Συμμεριζόμαστε τον προβληματισμό εάν με λιτότητα μπορεί να έρθει η ανάκαμψη. Χρειάζεται μία προσέγγιση και από τις δύο πλευρές και όχι απρόσκλητες συμβουλές από έξω για το πού μία χώρα θα κάνει οικονομία. Κανείς δεν πρέπει να απειλεί ότι θα αποπέμψει κάποιον.
Γιοργκ Κρέμερ
Στέλεχος της Commerzbank
Ενας συμβιβασμός θα μπορούσε να έχει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων, έχει δηλώσει ο επικεφαλής οικονονολόγος της γερμανικής τράπεζας.
Μάικλ Νούναν
Ιρλανδός υπ. Οικονομικών
Δεν απορρίπτουμε την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για το χρέος στην οποία θα συζητηθεί το ελληνικό, το ιρλανδικό, το ιταλικό και το πορτογαλικό χρέος. Ενδεχόμενο, το οποίο όμως αποκλείει ο πρωθυπουργός της χώρας, Εντα Κένι.
Τζόζεφ Στίγκλιτς (Απόσπασμα από την επιστολή 15 οικονομολόγων στους «Financial Times».)
Νομπελίστας - οικονομολόγος
Η Ελλάδα πρέπει να εξυπηρετεί το χρέος μόνον όταν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008.
Ντέγιαν Ζίνταν
Πρόεδρος του SD
Στην Ελλάδα είπαν «αρκετά με τα μέτρα λιτότητας και τις υπαγορεύσεις της τρόικας». Η βούληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα αποπληρώσει το χρέος, τόνισε ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
Πιέρ Κάρλο Πάντοαν
Ιταλός υπ. Οικονομικών
Η Ελλάδα πρέπει να ξαναβρεί μία βιώσιμη ανάπτυξη και πρέπει βαθμιαία να μειώσει το χρέος της. Η Ιταλία εργάζεται για να υπάρξει μία από κοινού αποδεκτή λύση για το ελληνικό χρέος, διότι είναι προς το συμφέρον όλων.
Χριστοφ. Πισσαρίδης
Νομπελίστας - οικονομολόγος
Για να βγει η Ευρωζώνη από την κρίση χρειάζεται επεκτατική νομισματική πολιτική, δημοσιονομικές μεταφο- ρές προς τις αδύναμες χώρες και αναδιάρθρωση χρέους. Μία λύση για την Ελλάδα είναι η έκδοση ομολόγου με μηδενικό επιτόκιο και χρόνο ωρίμανσης τα 60 χρόνια.