Βοήθεια από την Αμερική ψάχνει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε την υποστήριξη και την παρέμβαση των Αμερικανών προκειμένου να αλλάξουν στάση οι Ευρωπαίοι ενόψει των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις την Παρασκευή του εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου στις οποίες ο κ. Έρνεστ είχε αναφέρει ότι «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την ΕΕ και με τους νέους πολιτικούς ηγέτες στην Ελλάδα, προκειμένου να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε αυτές τις διαφορές και να επαναφέρουμε την Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία στο μονοπάτι της ανάπτυξης και της ευημερίας, επειδή αυτό, τελικά, θα είναι προς το συμφέρον της αμερικανικής οικονομίας».
Επίσπευση των επαφών των στελεχών της νέας ελληνικής κυβέρνησης παρατηρείται τις τελευταίες ώρες με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αγωνιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της ευρωοικονομίας και στις αντιδράσεις των αγορών η ρήξη που καταγράφηκε στην Αθήνα μεταξύ Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα και Βαρουφάκη.
Την ίδια ώρα σαφή μηνύματα, εντός και εκτός συνόρων, στέλνει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, λίγες ώρες μετά την συνάντηση του με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο υπουργός Οικονομικών , δηλώνει ότι συζητήθηκε και το "πρόγραμμα- γέφυρα" και προσθέτει:
"Από τη μια μεριά κατανοώ ότι οι εταίροι μας δεν μπορούν εύκολα να δεχθούν το ότι εμείς "θα σκίσουμε το μνημόνιο". Ότι θα κάνουμε μια συμβολική κίνηση που θα θεωρηθεί εχθρική.Και είναι κάτι το οποίο εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να κάνω, έτσι κι αλλιώς. Από την άλλη μεριά, δεν θα κάνουμε δήλωση, μια δήλωση μετάνοιας για την άποψή μας για το ισχύον πρόγραμμα υπό την μορφή της αίτησης για επέκτασή του. Η Ευρώπη, χρόνια τώρα, δεκαετίες, αν έχει πετύχει κάτι είναι να παράγει φρασεολογίες που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές. Πολύ εύκολα μπορούμε να βρούμε μια τέτοια φράση που να καλύπτει και τη δική τους πλευρά και τη δική μας .
Μια ιδέα είναι η γέφυρα μεταξύ του προγράμματος που ισχύει και του επόμενου προγράμματος".
Για την τρόικα λέει: "Δεν θέλω να τους χασομερώ, γιατί δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν την ουσία και τη λογική του προγράμματος".Δεν αποκαλύπτει τι του "ψιθύρισε", ούτε τι συζήτησαν κατ΄ιδίαν με τον κ. Ντάισελμπλουμ γιατί "συμφωνήσαμε ότι η συνάντηση θα ήταν μια συνάντηση γνωριμίας και δημιουργίας ενός κλίματος εμπιστοσύνης ματαξύ δύο ανδρών, δυο υπουργών".