Στην παράταση των κυρώσεων που έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ κατά της Ρωσίας συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχουν διαφωνίες γύρω από την πρόταση για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, στην οποία συμφώνησαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών, εκτός από τη χώρα μας, που έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη συμφωνία αυτή, με το σκεπτικό ότι δεν ερωτήθηκε πρώτα. Σύμφωνα με πληροφορίες Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρος επέβαλλαν μια πιο ήπια διατύπωση στο τελικό κείμενο και φρόντισαν να μην μπαίνουν αυτόματα στη μαύρη λίστα για την Ουκρανία επιπλέον άτομα μέχρι τις 9/2.
Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι συμφωνήθηκε εξάμηνη παράταση των κυρώσεων, που περιλαμβάνουν “πάγωμα” περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις κατά προσώπων και εταιρειών, ωστόσο οι συζητήσεις συνεχίζονται για τυχόν προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των κυρώσεων και για την προετοιμασία νέων μέτρων.
Η σημερινή συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ήταν, όπως επισημαίνει το Reuters, η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της ομοφωνίας γύρω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς η άποψη ότι θα πρέπει να επιβληθούν επιπλέον και περιορισμοί στις κεφαλαιακές αγορές, μία κίνηση που θα καθιστούσε δυσκολότερη την αναχρηματοδότηση ρωσικών επιχειρήσεων και ενδεχομένως θα επηρέαζε αρνητικά τα ρωσικά ομόλογα, δε φαίνεται να είναι αποδεκτή από όλους.
Όπως σημειώνεται μάλιστα στο δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της αναφορικά με το ζήτημα της Ουκρανίας. “Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τις ρίζες του σε αριστερίστικα κινήματα, κάποια από τα οποία έβλεπαν με συμπάθεια τη Μόσχα κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και ο Ρώσος πρέσβης ήταν ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που συνάντησε ο Τσίπρας αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τη Δευτέρα. Αλλά η Ελλάδα είναι παράλληλα και μέλος του ΝΑΤΟ”, αναφέρει το Reuters, προσθέτοντας ότι η ορθοδοξία ενώνει την Ελλάδα τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, “και πολλοί Έλληνες συμπάσχουν και με τις δύο χώρες”.
Ορισμένοι εκτιμούν πως η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις σχεδιαζόμενες κυρώσεις κατά της Ρωσίας συνδέεται με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, αν και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, διέψευσε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Κοτζιάς: Καλός συμβιβασμός
"Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.
Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το κείμενο συμπερασμάτων που υιοθέτησαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τροποποιήθηκε, και σημείωσε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, με ευρωπαϊκό τρόπο, αλλά υπερασπιζόμενη αυστηρά τις απόψεις της, συνέβαλε σε αυτόν τον συμβιβασμό. Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι το τροποποιημένο κείμενο υιοθετήθηκε χάρη στις συνεπείς προσπάθειες της Ελλάδας και ότι αντανακλά σε πολύ μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις δεν έχουν αποτελέσματα, όπως αποδείχθηκε σε μια σειρά από χώρες (Ιράν, Ιράκ , Κούβα), ως εκ τούτου η Ελλάδα κάλεσε το Συμβούλιο Υπουργών να σκεφτεί ποιος είναι ακριβώς ο στόχος της ΕΕ στη Ρωσία. Αν, δηλαδή, ο στόχος είναι μια τσακισμένη Ρωσία, όπως εξήγησε, που θα σημαίνει πολύ πόνο για όλη την Ευρώπη. Ανέφερε, επίσης, ότι η Μεγάλη Βρετανία επιχείρησε να βάλει βέτο όταν αφαιρέθηκε η αναφορά για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ σε διάλογο με τη Ρωσία και όχι με κυρώσεις.
Τέλος, χαρακτήρισε "άθλια και συκοφαντικά" τα δημοσιεύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σχετικά με τη στάση που θα τηρούσε η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. "Ορισμένοι κύκλοι στην Αθήνα νομίζουν ότι διαπραγμάτευση σημαίνει να υιοθετούμε άκριτα το κείμενο που μας στέλνουν οι Βρυξέλλες", δήλωσε χαρακτηριστικά.