Ένα ακόμα εξώφυλλο με θέμα την Ελλάδα, το όγδοο τα τελευταία χρόνια, θα έχει το περιοδικό Economist στο τεύχος που κυκλοφορεί το ερχόμενο Σάββατο, με αφορμή το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Στο εξώφυλλο απεικονίζεται η Αφροδίτη της Μήλου, με το αριστερό της χέρι... στη θέση του, να κρατάει ένα πιστόλι, με τη λεζάντα: “Go ahead, Angela, make my day” - ελληνιστί, “εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα”, μία παράφραση της γνωστής ατάκας από την ταινία Dirty Harry.
Όπως επισημαίνεται στο κεντρικό άρθρο του περιοδικού για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει στην έξοδο της χώρας από το ευρώ, όμως θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ.
Σύμφωνα με το περιοδικό, υπάρχουν τρεις πιθανές καταλήξεις σε αυτήν την υπόθεση: η καλή, η καταστροφική, και ο συμβιβασμός. Αναφορικά με την καλή κατάληξη, επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει δίκιο σε δύο πράγματα (ότι η λιτότητα είναι υπερβολική και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο), είναι όμως εντελώς λάθος στη θέση του ότι οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της χώρας πρέπει να εγκαταλειφθούν. “Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημοσίους υπαλλήλους, να εγκαταλείψει τις ιδιωτικοποιήσεις και να εισαγάγει μία μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανέτρεπαν τα κερδη που πέτυχε με κόπο στην ανταγωνιστικότητά της η Ελλάδα”, σημειώνεται. Η καλή κατάληξη, λοιπόν, είναι να πειστεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να “πετάξει στα σκουπίδια τον τρελό σοσιαλισμό του” και να δεσμευθεί σε δομικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα ελάφρυνση χρέους.
Το καταστροφικό σενάριο είναι, φυσικά, η Grexit, ένα ενδεχόμενο που θα ήταν σήμερα λιγότερο οδυνηρό σε σχέση με το 2012, όμως θα ήταν και πάλι οδυνηρό, καθώς στην Ελλάδα θα προκαλούσε κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και υψηλότερη ανεργία, ενώ στην Ευρώπη θα προκαλούσε ανησυχίες για πιθανές “παρενέργειες” σε χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.
Η πιο πιθανή κατάληξη, ωστόσο, είναι ο προσωρινός συμβιβασμός, μία λύση που όμως δεν πρόκειται να κρατήσει πολύ. Ακόμα και αν η χώρα μας αποσπάσει μια κάποια ελάφρυνση, πολλές χώρες θα αντισταθούν, ενώ άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα θελήσουν να διεκδικήσουν επίσης κινήσεις κατά της λιτότητας, ενώ τα λαϊκιστικά κινήματα σε Γαλλία και Ιταλία θα ενισχυθούν περαιτέρω.
Το άρθρο καταλήγει ως εξής: “Αν η κ. Μέρκελ συνεχίσει να αντιτίθεται σε όλες τις προσπάθειες για να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να αποφευχθεί ο αποπληθωρισμός στην Ευρωζώνη, θα καταδικάσει την Ευρώπη σε μία χαμένη δεκαετία, ακόμα πιο καταστροφική από αυτήν της Ιαπωνίας του '90. Θα προκαλούσε σίγουρα μία μεγαλύτερη λαϊκιστική αντίδραση από της Ελλάδας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς θα επιβιώσει υπό τέτοιες συνθήκες το ενιαίο νόμισμα. Και ο μεγαλύτερος χαμένος αν δεν επιβιώσει θα είναι η ίδια η Γερμανία”.