Στα πέντε πρόσωπα-κλειδιά για την εκταμίευση της δόσης αναφέρεται ο Τύπος της Κυριακής, καταγράφοντας τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά που τους καθοδηγούν.
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εμφανίζεται να υποκύπτει στις εσωτερικές πιέσεις εν όψει των εκλογών του 2013, αλλά και την αναμέτρηση του Ιανουαρίου στην Κάτω Σαξονία και να επιμένει στον σκληρό οικονομικοπολιτικό έλεγχο της Ελλάδας, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, ενώ ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρουσιάζεται εξίσου “εγκλωβισμένος” με την Άνγκελα Μέρκελ, αν και τον τελευταίο καιρό έχει υποπέσει σε κάποιες αντιφάσεις σχετικά με το θέμα του κουρέματος του χρέους, αφού στη μυστική συνεδρίαση της προηγούμενης Τετάρτης με τους υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας έδειξε θετικό σε ένα κούρεμα μετά το 2015.
Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, θέλει να ρίξει όλο το βάρος της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στους Ευρωπαίους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του Ταμείου. Κάτι τέτοιο σίγουρα δε θα ικανοποιεί όμως τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, που ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να χαρίσει χρέος στην Ελλάδα, αφού αυτό θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση της Ελλάδας και απαγορεύεται από το καταστατικό της.
Κάπου στη μέση βρίσκεται τέλος ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που προσπαθεί να μη χάσει τον έλεγχο του παιχνιδιού, την ώρα που αντιμετωπίζει την καχυποψία των αγορών, τη μυστηριώδη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στη γαλλική οικονομία και την πτώση της δημοτικότητάς του.