Να μην υποκύψει στις πιέσεις των Ευρωπαίων να συμπεριφερθεί “υπεύθυνα” και να συνεχίσει τον “εφιάλτη” της λιτότητας καλεί τον Αλέξη Τσίπρα ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μέσω της στήλης του στην εφημερίδα New York Times.
Ο Κρούγκμαν αναφέρεται λεπτομερώς στα λάθη που έγιναν στην Ελλάδα από την τρόικα, επισημαίνοντας ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα το ακατόρθωτο, και υπογραμμίζοντας πως στο μνημόνιο δεν υπολογίστηκαν οι συνέπειες που θα είχε η λιτότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, με αποτέλεσμα να προκύψει ένας “οικονομικός και ανθρώπινος εφιάλτης”, με δραματική αύξηση της ανεργίας και επίμονη ύφεση.
“Και εδώ είναι το θέμα: Αν στην τρόικα ήταν πράγματι ρεαλιστές, θα είχαν αναγνωρίσει ότι απαιτούσαν το ακατόρθωτο. Δύο χρόνια μετά από την έναρξη του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ αναζήτησε ιστορικά παραδείγματα όπου προγράμματα παρόμοια με αυτό της Ελλάδας, απόπειρες αποπληρωμής του χρέους μέσω της λιτότητας χωρίς σημαντική ανακούφιση χρέους ή πληθωρισμό, υπήρξαν επιτυχημένες. Δε βρήκαν κανένα”, τονίζει.
Μάλιστα, καλεί τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να αποφύγουν τα... κηρύγματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν απολύτως καμία αξιοπιστία και το πρόγραμμα που επέβαλαν στην Ελλάδα δεν έβγαζε νόημα.
Επιπροσθέτως, σχολιάζει πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό. “Η ανακούφιση χρέους και η χαλάρωση της λιτότητας θα περιόριζε τον οικονομικό πόνο, όμως είναι αμφίβολο αν είναι αρκετά για να παράξουν μία ισχυρή ανάκαμψη. Από την άλλη, δεν είναι σαφές τι παραπάνω μπορεί να κάνει μία ελληνική κυβέρνηση, εκτός κι αν είναι προετοιμασμένη να εγκαταλείψει το ευρώ, και το ελληνικό κοινό δεν είναι έτοιμο γι' αυτό”, εκτιμά.
“Και πάλι, ζητώντας μία μεγάλη αλλαγή, ο κ. Τσίπρας είναι πολύ πιο ρεαλιστής από αξιωματούχους που θέλουν το “ξύλο” να συνεχιστεί μέχρι να βελτιωθεί το πεσμένο ηθικό. Η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να του δώσει την ευκαιρία να δώσει τέλος στον εφιάλτη της χώρας του”, καταλήγει ο Κρούγκμαν.