Στην ανακοίνωση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προχώρησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι το οποίο όμως θα περιλαμβάνει και προηγούμενα προγράμματα.
Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι η ΕΚΤ θα συντονίσει τις αγορές των ομολόγων, οι οποίες θα βασίζονται στην κλείδα κατανομής και θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο του 2015. Όπως είπε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, θα υπάρξει ένα συνδυασμένο πρόγραμμα αγορών δημόσιων και ιδιωτικών τίτλων 60 δισ. /μήνα το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016.
Ανέφερε επίσης ότι τα επιτόκια έχουν πιάσει πάτο στην Ευρωζώνη και ότι ελπίζει ότι αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο του πληθωρισμού ώστε να πιάσει το στόχο.
O Μάριο Ντράγκι τόνισε επίσης ότι θα υπάρξει καταμερισμός κινδύνου στο 20% του προγράμματος αγορών.
Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα ο κ. Ντράγκι δεν απέκλεισε τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα θα ισχύουν πρόσθετα κριτήρια. Τούτο προκύπτει από τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.
Όπως διευκρίνισε αργότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, οι αγορές ελληνικών ομολόγων πρακτικά δεν μπορούν να ξεκινήσουν πριν από τον Ιούλιο, όταν και θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα προς την ΕΚΤ από την Ελλάδα. Κατόπιν, διευκρίνισε, θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και τα ελληνικά ομόλογα, αλλά μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις. Ξεκαθάρισε εξάλλου ότι δεν υπάρχει ξεχωριστός κανόνας ειδικά για την Ελλάδα.
Δηλαδή, μετά τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Ωστόσο, για την περίπτωση της Ελλάδας η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα προϋποθέτει ότι είναι σε ισχύ η εξαίρεση που είχε θεσπίσει η ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, ομόλογα αξίας 60 δισ. ευρώ για ένα χρόνο τουλάχιστον.
Ωστόσο, όπως είπε, σε χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ισχύουν ορισμένα πρόσθετα κριτήρια.