Φταίει η Ελλάδα για τη βαθιά κρίση των τελευταίων χρόνων, ή μήπως πρέπει κάποιος άλλος να αναλάβει την ευθύνη για τα λάθη που την έκαναν τόσο μακρά και τόσο καταστροφική;
Κατά τη γνώμη του διάσημου - συχνά “αιρετικού” - οικονομολόγου Στιβ Κιν, “για την κρίση της Ελλάδας φταίει η ΕΕ, και η ΕΕ θα έπρεπε να 'πληρώσει' μέσω της διαγραφής χρέους που θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ”.
Όπως αναφέρει ο Κιν σε άρθρο του στο περιοδικό Forbes, είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα έδωσε ψεύτικα στοιχεία για να μπει στην Ευρωζώνη, και μολονότι υπάρχει το επιχείρημα ότι σε αυτό “βοήθησε” η Goldman Sachs, η ευθύνη για αυτά τα ψεύτικα στοιχεία φαίνεται να βαρύνει μόνο την Ελλάδα και το επιχείρημα αυτό χρησιμοποιείται για να υποστηριχθεί η άποψη ότι οι Έλληνες “σπέρνουν ό,τι θέρισαν”.
Για να καταρρίψει την άποψη ότι η Ελλάδα ευθύνεται για τα δεινά της, φέρνει ως παράδειγμα την Ισπανία, όπου εν μέσω κρίσης, όπως και στην Ελλάδα, έχουν αυξηθεί δραματικά τα ποσοστά ανεργίας και ο λόγος του χρέους της προς το ΑΕΠ της χώρας έχει εκτοξευθεί – και όλα αυτά σε μία χώρα που μπήκε... με το σπαθί της στην Ευρωζώνη, τηρώντας τους όρους για το χρέος και το έλλειμμά της. Άρα, συμπεραίνει, τα προβλήματα της Ισπανίας, όπως και τα περισσότερα από τα προβλήματα της Ελλάδας, οφείλονται στη λιτότητα, και όχι σε δικά της σφάλματα.
Γιατί όμως η λιτότητα απέτυχε να περιορίσει το χρέος στην Ευρώπη; Η απάντηση, σύμφωνα με τον ίδιο, κρύβεται στα στοιχεία για τα χρέη του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως παραγνωρίζονται από τους οικονομολόγους. Αναφέρει μάλιστα ότι ο λόγος του χρέους του ιδιωτικού τομέα προς το ΑΕΠ της Ισπανίας ήταν και είναι μεγαλύτερος ακόμα και από τον αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως με την αυστηρή λιτότητα έχει απομοχλευθεί απότομα, σε ποσοστό άνω του 20% ετησίως, όταν αντίθετα στις ΗΠΑ η διαδικασία αυτή σταμάτησε το 2012.
Υποδεικνύει μάλιστα και ένα ακόμα στοιχείο που αποδεικνύει τα όσα υποστηρίζει, αλλά επιφυλάσσεται να το αποκαλύψει σε μελλοντικό του άρθρο...