“Το πιο σημαντικό κόμμα για τους Ιρλανδούς πολίτες αυτή τη στιγμή δεν είναι το Fine Gael ή το Fianna Fáil ή το Sinn Féin. Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ”, υποστηρίζει ο Ιρλανδός δημοσιογράφος Φίνταν Ο' Τουλ σε άρθρο του στην εφημερίδα Irish Times, αναλύοντας το πώς το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα μπορεί να ωφελήσει την Ιρλανδία.
Όπως παρατηρεί, η Ιρλανδία από την αρχή της κρίσης της Ευρωζώνης επιχειρεί όχι μόνο να αποδείξει ότι “δεν είναι Ελλάδα”, αλλά και να προβληθεί ως μία “αντί-Ελλάδα” - “η Ελλάδα είναι πρόβλημα, η Ιρλανδία συμπεριφέρεται σωστά”, μία λογική που, όπως σημειώνει, αν και έχει κάποια λογική, έχει ένα έντονο στερεοτυπικό στοιχείο, όμως είναι και υποκριτική.
“Στην πραγματικότητα, η Ιρλανδία έχει αφήσει τους Έλληνες να διαμαρτύρονται, και μετά πετάγεται για να διεκδικήσει οποιοδήποτε κέρδος έχει αποδώσει η “ανεύθυνη” στάση τους. Έτσι, για παράδειγμα, το 2011 οι Έλληνες επέμειναν ότι δεν μπορούσαν και δε θα πλήρωναν τα τιμωρητικά επιτόκια 6% των δανειών του πακέτου διάσωσης. Πέτυχαν να μειωθούν τα επιτόκια αυτά στο 3,5% και η περίοδος αποπληρωμής να διπλασιαστεί στα 15 χρόνια. Η Ιρλανδία απέσπασε τα ίδια προνόμια, παρά το ότι διατηρούσε τις αποστάσεις της από την αμήχανη ελληνική πλευρά”, επισημαίνει, κάνοντας λόγο για “διπλό παιχνίδι” που φτάνει όμως στο τέλος του.
“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις ελληνικές εκλογές και επιμείνει στις απαιτήσεις του για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος, η Ιρλανδία θα πρέπει να αποφασίσει με ποια πλευρά είναι [...] με τον τρόπο του ΣΥΡΙΖΑ ή με τον τρόπο της Φρανκφούρτης; Θα πάμε με τα βαρύτατα χρέη και τις αποτυχημένες πολιτικές της λεγόμενης λιτότητας ή θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το ιστορικό της κάλεσμα να αποδείξει ότι είναι μία αληθινή οικονομική κοινότητα; Υπάρχει μόνο ένα μέρος για την Ιρλανδία να βρίσκεται σε αυτή τη στιγμή της αλήθειας, και δεν είναι στον φράχτη. Είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ”, υποστηρίζει.
Ο Ο' Τουλ εκτιμά πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος δεν είναι ανεύθυνες, καθώς δε σημαίνουν ότι θα πρέπει να χρεωθούν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι τη διαγραφή μέρους των χρεών. “Αυτό που θα συνέβαινε είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγόραζε όλο το εθνικό χρέος πάνω από το 50% του ΑΕΠ και οι εμπλεκόμενες χώρες θα αποπλήρωναν το χρέος αυτό όταν ο λόγος χρέους τους έπεφτε στο 20%”, εξηγεί.
“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει, θα έχουμε για πρώτη φορά μία κατάλληλη κρίση. Η “κρίση” είναι ελληνική λέξη, άλλωστε, και σημαίνει τη στιγμή που τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως είναι, αλλά πρέπει να φτάσουν σε μία νέα τελική λύση”, καταλήγει.