Στη διαβεβαίωση ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει τη λιτότητα και θα διαπραγματευτεί με τους εταίρους το ζήτημα του ελληνικού χρέους προχώρησε ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός.
"Τα καταστροφολογικά σενάρια δεν πρόκειται να τρομάξουν κανέναν. Εμείς την πολιτική μας θα την εφαρμόσουμε" τονίζει σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Μηλιός και συμπληρώνει:
"Δεν φοβάμαι ούτε ένα bank run ούτε άλλο καταστροφολογικό σενάριο γιατί καμιά πλευρά δεν θέλει να καταστρέψει την άλλη. Ένα χρεοστάσιο δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, βλάπτει και την ΕΚΤ και την ευρωζώνη και φυσικά τη χώρα μας. Εμείς δεν το επιθυμούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί τρόπος να σταματήσει η λιτότητα και να έρθουμε σε συμφωνία" τονίζει ο κ. Μηλιός.
Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι "μετά την εκλογική μας νίκη θα αντικαταστήσουμε τη λιτότητα, το μνημόνιο με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας το ζήτημα του χρέους. Δεν πρόκειται να γίνει κάτι καταστροφικό, θα υπάρξει συμφωνία γιατί συμφωνία σημαίνει ότι και τα δύο μέρη συμφωνούν, δηλ. δεν θα συμφωνήσει η Ελλάδα σε κάτι προδεδομένο, θα ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση, το χρέος μας αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο, όχι μόνο επειδή είναι πάρα πολύ υψηλό, αλλά επειδή η προηγούμενη κυβέρνηση το χρησιμοποιούσε ως παγίδα λιτότητας και ως παγίδα ύφεσης Από αυτή την παγίδα δεν μπορούμε μα βγούμε, παρά μόνο με αλλαγή πολιτικής. Κανένας δεν έχει συμφέρον να υπάρξουν δύσκολες στιγμές στην Ευρώπη, ούτε το ένα μέρος ούτε το άλλο. Με αυτή την έννοια, είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία και ξανά ότι διαπραγμάτευση δεν σημαίνει πόλεμος, δεν σημαίνει ότι το ένα μέρος θέλει να καταστρέψει το άλλο" σημειώνει ο κ. Μηλιός.
Ο επικεφαλής της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει μάλιστα ότι "η διαπραγμάτευση για το χρέος λίγο - πολύ έστω και άτυπα έχει αρχίσει με την έννοια όχι μόνο των επαφών, αλλά και της κατάθεσης διαφορετικών απόψεων. Επομένως, θα αρχίσει αμέσως. Όλοι αναγνωρίζουν ότι στις περιπτώσεις που το χρέος λειτουργεί ως παγίδα ύφεσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η αναδιάρθρωσή του.
Ερωτηθείς για το αίτημα που κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος στην ΕΚΤ για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ELA, για παροχή έκτακτης ρευστότητας και στις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ο κ.Μηλιός τόνισε: "Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες.
Οι τράπεζες είναι σταθερές, έχουν περάσει τα τεστ αντοχής προσφάτως, έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί, έχουν βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι προτεραιότητα στο πρόγραμμά μας για να το διευθετήσουμε, από εκεί και πέρα αυτός ο έκτακτος μηχανισμός χρηματοδότησης, το ELA, δεν είναι κάτι σπάνιο, ούτε επικίνδυνο ούτε καταστροφικό. Θυμίζω ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα και οι τέσσερις τράπεζες ήταν σε αυτόν το μηχανισμό. Είναι κάτι συγκυριακό. Οι καταθέτες μπορούν να είναι σίγουροι ότι οι καταθέσεις τους είναι εγγυημένες".