Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποδέχθηκε την απαίτηση της Γερμανίας να μην είναι αλληλέγγυα στο χρέος άλλων χωρών της ευρωζώνης, τη στιγμή που η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακοινώσει ένα μαζικό πρόγραμμα αγοράς κρατικών χρεών, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των "Financial Times".
Η ΕΚΤ ενδέχεται να αποφασίσει την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος, το οποίο αποκαλείται ποσοτική χαλάρωση, κατά την προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη, με στόχο την αντιμετώπιση της απειλής του αποπληθωρισμού και την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όμως το Βερολίνο εκφράζει φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του νότου της ευρωζώνης να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και πως ο γερμανός φορολογούμενος υπάρχει κίνδυνος να πρέπει να φανεί αλληλέγγυος σε ξένα χρέη.
Σύμφωνα με τους "Financial Times", η ΕΚΤ και η Γερμανία κατέληξαν σ' ένα συμβιβασμό, το πιθανότερο σενάριο του οποίου είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών της ευρωζώνης θα είναι καθεμιά υπεύθυνη για το χρέος της χώρας της.
Ο Γάλλος Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, επιβεβαίωσε χθες, Παρασκευή, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Λιμπερασιόν" πως ο θεσμός θα εξετάσει την Πέμπτη μια αγορά κρατικών ομολόγων.
"Θα πρέπει επίσης να δηλώσουμε αν η αγορά θα αφορά το χρέος ορισμένων χωρών ή θα πρέπει να σταθμισθεί επί του συνόλου της ευρωζώνης", πρόσθεσε ο Κερέ χωρίς να αναπτύξει περαιτέρω τη σκέψη του.