Γ. Ζανιάς: Η μείωση της αβεβαιότητας καταλύτης για την επανεκκίνηση

Τη σημασία του τραπεζικού τομέα για τη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γεώργιος Ζανιάς, χαρακτηρίζοντας παράλληλα “καταλύτη” για την επανεκκίνηση της οικονομίας τη μείωση της αβεβαιότητας.

“Μετά από εργώδεις προσπάθειες η χώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο αντιστροφής της αρνητικής πορείας που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια”, υποστήριξε ο κ. Ζανιάς προσθέτοντας: “Αυτό αναγνωρίζεται σταδιακά από τους εταίρους μας οι οποίοι, εκτός της αναγνώρισης της προσπάθειας, απεμπλέκονται και από την ουσία της “μοναδικότητας” της ελληνικής περίπτωσης”.

Για το ρόλο των τραπεζών στη γενικότερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Ζανιάς σημείωσε: “Οι ελληνικές τράπεζες πρωταγωνιστούν στον κύκλο των επιχειρηματικών αναδιαρθρώσεων με τρεις μεγάλες συμφωνίες να έχουν ήδη ανακοινωθεί και βρίσκονται ήδη σε φάση υλοποίησης. Τελικός στόχος, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, είναι η δημιουργία βιώσιμων σχημάτων επαρκώς κεφαλαιοποιημένων, ανταγωνιστικών και με σταθερή πρόσβαση σε ρευστότητα, που σε συνδυασμό με τη βελτίωση των προοπτικών και της αξιοπιστίας της οικονομίας, θα δώσουν την αποφασιστική ώθηση στην αναπτυξιακή προσπάθεια”.