Η έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα ήταν μια "εξαιρετικά επικίνδυνη" κίνηση για την ίδια τη χώρα και θα αποτελούσε κίνδυνο για την υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφερε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.
"Θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη για τους Έλληνες και θα ήταν μια επικίνδυνη εξέλιξη για το σύνολο της Ευρώπης, επειδή γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο θέμα εξόδου από το ευρώ, πρόκειται για ένα ζήτημα αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να στείλουν τέτοια μηνύματα" δήλωσε ο Νοβότνι στην δημόσια τηλεόραση της Αυστρίας σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Νοβότνι, είχε δηλώσει την περασμένη Δευτέρα ότι μια ελληνική έξοδο, ή "Grexit", από τη ζώνη του ευρώ θα ήταν μια "καταστροφή" για την Ελλάδα και ένα "τεράστιο πρόβλημα" για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ.
Σε ότι αφορά μία ενδεχόμενη νέα διαγραφή ελληνικού χρέους ο Έβαλντ Νοβότνι ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμιά περίπτωση με κάτι τέτοιο.
Και αυτό διότι από νομική άποψη θα ήταν απαγορευμένη κρατική χρηματοδότηση.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ", επισημαίνει ότι κάποιοι εμπειρογνώμονες αναμένουν πως, αντί μιας διαγραφής, θα μπορέσει να υπάρξει διαπραγμάτευση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής- και σε κάθε περίπτωση το "κλειδί" έχουν τώρα οι Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προγράμματα.
Σύμφωνα με τον κ. Νοβότνι, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι πραγματικές αποφάσεις παίρνονται στην ίδια την Ελλάδα, όπως επίσης ότι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου λήγει στις αρχές Μαρτίου και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να προκύψουν στενά χρονικά περιθώρια.
Χωρίς ένα πρόγραμμα σε ισχύ, επηρεάζονται εξαιρετικά αρνητικά οι δυνατότητες της ΕΚΤ να παραχωρήσει δάνεια σε ελληνικές τράπεζες και άρα υπάρχει σοβαρή χρονική πίεση, αναφέρει.