Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη απορρίπτει σε ανάλυσή του στους New York Times ο διευθυντής της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, Γιόζεφ Γιόφε, υποστηρίζοντας πως ούτε οι Έλληνες επιθυμούν να εγκαταλείψουν το ευρώ (να "κάνουν τη χάρη", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά), ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, που εμφανίζεται ως ο πιθανότερος επόμενος πρωθυπουργός, αλλά ούτε και η Γερμανία, άσχετα αν, όπως σχολιάζει, η Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται να διαρρέει πως η Grexit δεν είναι πια το... απόλυτο κακό.
Όπως επισημαίνει, η κρίση του ευρώ βρίσκεται ξανά εκεί που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια: Στην Ελλάδα. “Είναι μία ακόμα παλίρροια που θα υποχωρήσει, ή ένα φονικό τσουνάμι που θα πνίξει πρώτα την Ελλάδα και μετά την Ευρωζώνη;”, διερωτάται.
Ο Γιόφε σημειώνει πως η Ελλάδα έχει ήδη διασωθεί δύο φορές, το 2010 και το 2012, και τώρα βρίσκεται και πάλι σε κρίση. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα μας δεν είναι και τόσο δραματικά όσο λένε οι Έλληνες, επισημαίνοντας πως το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2011, επομένως “η Ελλάδα ζει ακόμα πάνω από τις δυνατότητές της”.
Ο αρθρογράφος εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ, αν κυβερνήσει μετά τις εκλογές, θα αναγκαστεί να κάνει υποχωρήσεις για να το “παίξει καλός” στην Άνγκελα Μέρκελ, ενώ υπογραμμίζει πως με την πολύ μικρή (συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) οικονομία της η Ελλάδα θα διασωθεί και πάλι, όμως μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της κρίσης του ευρώ, και επομένως δεν είναι η Grexit αιτία ανησυχίας, αλλά “οι ιστορικές τάσεις της Ευρώπης”, όπως αναφέρει.
“Τα προβλήματα της Ελλάδας είναι ψίχουλα, μιλώντας συγκριτικά. Αλλά η Ευρώπη συνολικά αρχίζει να μοιάζει σαν μια μεγάλη Ελλάδα. Αυτή η υπέροχη ήπειρος έχει εφεύρει τα πάντα, από την Αναγέννηση μέχρι το MP3 player. Αντίθετα με την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απίστευτα πλούσια – το ΑΕΠ της είναι στην πραγματικότητα λίγο μεγαλύτερο από των Ηνωμένων Πολιτειών. Αλλά τα μακροπρόθεσμα στοιχεία ψιθυρίζουν στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα: Μεταρρύθμιση ή παρακμή”, καταλήγει.