Wall Street Journal: Οι αναλυτές ξεσκονίζουν τα μοντέλα του Grexit

“Η Morgan Stanley εκτίμησε πως οι επενδυτές δίνουν πιθανότητα 17% στο σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σε σύγκριση με ουσιαστικά μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Τώρα, η πιθανότητα ίσως είναι μεγαλύτερη”, υποστηρίζει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται, “με τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και να είναι αποφασισμένος να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους του προγράμματος διάσωσης της χώρας, υπάρχει το ενδεχόμενο να έρχονται μεγαλύτερα βάσανα για τους ομολογιούχους, ακόμη και αν το κόμμα δεν οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης”.

Ο Alberto Gallo, της Royal Bank of Scotland, σημειώνει ότι “είναι πολύ πιθανό ότι, ακόμη και αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ωθήσει τα πράγματα προς μία έξοδο, αλλά προς μία σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όμως, αυτό δεν έχει αποτρέψει τους οικονομικούς αναλυτές “από το να ξεσκονίσουν τα παλαιά μοντέλα προβλέψεων περί της εξόδου ή όχι της Ελλάδας από το ευρώ”.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται επίσης ότι “παρά την οξύτητα των μεταβολών, η μετάδοση σε άλλες αγορές της Ευρωζώνης παραμένει μέτρια. Η πρόσφατη αναζωπύρωση της μακρόχρονης ελληνικής κρίσης ξεχωρίζει επειδή δεν σημειώνεται μετάδοση. Οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, που σε προηγούμενα επεισόδια αυξάνονταν παράλληλα με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, τώρα αυξήθηκαν μεν ελαφρά, αλλά παραμένουν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα”.

Ο Andrew Sheets της Morgan Stanley παρατηρεί ότι “το εκπληκτικό είναι πως στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προεξοφλείται πολύ υψηλότερη πιθανότητα Grexit, από ό,τι προεξοφλούν άλλες αγορές”. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οφείλεται εν μέρει στην προσδοκία του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πιθανότατα εντός του μηνός.

“Ωστόσο, οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα μπορούσαν να περιπλέξουν την ημερομηνία έναρξης του προγράμματος. Η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για τον Ιανουάριο είναι προγραμματισμένη λίγες ημέρες πριν από τις ελληνικές εκλογές, όταν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι δυσκολότερα αποδεκτό από ορισμένες διστακτικές πολιτικές ηγεσίες. Περαιτέρω σημάδια αναταράξεων στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν ακόμη περισσότερο τα νεύρα των επενδυτών”, υπογραμμίζεται.