"Χωρίς διαγραφή ελληνικού χρέους πραγματικά δε γίνεται τίποτα", τονίζει ο διευθυντής του σημαντικότερου οικονομικού ινστιτούτου της Αυστρίας, Καρλ Άιγκινγκερ, σε σημερινή του συνέντευξη στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), χαρακτηρίζοντας ως "μοιραίο λάθος" την αναζωπυρωθείσα από τη Γερμανία συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επικρίνοντας δριμύτατα τις θέσεις του συναδέλφου του, διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Ως προς τη διαγραφή χρέους, ο Καρλ Άιγκινγκερ εκτιμά πως υπάρχει διαφορά ως προς το αν κάτι τέτοιο "απειλείται από έξω ή επεξεργάζεται από κοινού" και, όπως λέει, είναι καθήκον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να συζητήσει το θέμα με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, καθώς, κατά την άποψή του, γενικά δεν είναι η Γερμανία, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, που θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Ο ίδιος θεωρεί πως η Γερμανία δεν επιτρέπεται να παραγγέλνει μέσω του Τύπου στους Έλληνες για το τι πρέπει να κάνουν, και εκτιμά πως η συζήτηση που διεξάγεται τώρα στη Γερμανία ως προς μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συνιστά "μοιραίο λάθος" σε σχέση και με την πρόσφατη ιστορία. Και αυτό, όπως σημειώνει, καθώς ο χώρος των Βαλκανίων αποφάσισε μέσα από μια "επίπονη πολιτική διαδικασία" να προσανατολιστεί στην Ευρώπη και μόνον αυτό καθιστά δυνατή την ειρήνη στις χώρες του, ενώ και από οικονομικοπολιτική σκοπιά είναι αναγκαία μια σταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.
Ως "πλήρη ανοησία" από τη σκοπιά της παγκόσμιας πολιτικής θεωρεί ο Άιγκινγκερ την επανειλημμένα προτεινόμενη ιδέα από το διευθυντή του Οικονομικού Ινστιτούτου του Μονάχου, Χανς-Βέρνερ Ζιν, για επιστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια "μικρή ζώνη του πυρήνα" που, χωρίς την Ελλάδα και άλλες χώρες, θα αποτελείται πλέον ίσως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Φινλανδία. Αυτό, σύμφωνα με τον Άιγκινγκερ, δε θα είχε νόημα, καθώς υπάρχει έντονη συρρίκνωση του πληθυσμού της Γερμανίας, η οποία το 2050 θα συμβάλει μόνον κατά 1,8% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 4,8%.
Κατά την άποψή του, η Ευρώπη θα πρέπει να κατανοήσει ότι μόνο με το μέγεθός της μπορεί να αντιμετωπίσει την Ασία και την Αμερική και πως με τους γείτονές της, για παράδειγμα την Τουρκία και την Ουκρανία, η ΕΕ θα είναι και το 2050 η οικονομικά σημαντικότερη δύναμη στον κόσμο, μαζί με την Κίνα.