Στο ερώτημα του κατά μια έξοδος της Ελλάδας από ευρώ είναι διαχειρίσιμη ή όχι απαντούν στελέχη ερευνητικών ινστιτούτων όπως καταγράφονται σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
"Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μία έξοδος της Ελλάδας θα ήταν διαχειρίσιμη και ότι, σε αντίθεση με το 2010-2011, δεν θα δούμε καταιγιστικές επιπτώσεις σε χώρες, όπως η Ισπανία ή η Ιρλανδία" δήλωσε ο Φρέντρικ Έριξον, διευθυντής του Ευρωπαικού Κέντρου για Διεθνή Πολιτική Οικονομία στις Βρυξέλλες. Ο Έριξον δήλωσε ότι είναι ρεαλιστικό να βλέπει κανείς μεγαλύτερη ευελιξία στη Γερμανία και άλλες χώρες - μέλη του ευρώ όσον αφορά την Ελλάδα, καθώς αυτές έχουν τώρα μεγαλύτερα περιθώρια, δεδομένου ότι η κρίση έχει χαλαρώσει.
Μία έκθεση των Κάρστεν Νίκελ και Γολφάνγκο Πίκολι της Teneo Intelligence διαπίστωσε ότι η Γερμανία είναι πιθανόν να υιοθετήσει "έναν πιο ελαστικό τρόπο" διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση. "Η διατήρηση στο τραπέζι όλων των επιλογών είναι χαρακτηριστικό της προσέγγισης της καγκελαρίου Μέρκελ στην άσκηση της πολιτικής" σημειώνει η έκθεση.
Ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική του χριστιανοδημοκρατικού συνασπισμού της κυρίας Μέρκελ, δήλωσε ότι η Ευρωζώνη είναι σε διαφορετική κατάσταση από ότι το 2010, επειδή τώρα έχει τείχος προστασίας. "Είναι στο δικό μας συμφέρον να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Αλλά, εάν ο κ. Τσίπρας κερδίσει και τηρήσει τις υποσχέσεις του - διώχνοντας την τρόικα και αθετώντας τις δεσμεύσεις για τη διάσωση (της Ελλάδας) - τότε βλέπω προβλήματα. Το κράτος θα χρεοκοπήσει" δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Μπάρτλε.
Η κυβέρνηση της Μέρκελ θεωρεί μία ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης ως διαχειρίσιμη, ανέφερε δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει "υποθετικά σενάρια".
Το υπουργείο παρέπεμψε στη δήλωση που έκανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις 29 Δεκεμβρίου, στην οποία σημείωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή στις προσπάθειες για την αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες "αποδίδουν καρπούς".