Για προτεραιότητα στις μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πέτερ Πράετ, εξαιτίας της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Borsen-Zeitung "η άνοδος του λαϊκισμού θα πρέπει να σημάνει συναγερμό. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στις δύσκολες πολιτικές αποφάσεις και να εφαρμόσουν τις τόσο αναγκαίες πολιτικές μεταρρυθμίσεις", δηλώνει ο Πέτερ Πράετ.
"Τα λαϊκιστικά κόμματα ορισμένων χωρών υπόσχονται ταχείες λύσεις, αλλά δεν προσφέρουν παρά καταστροφικές συνταγές", προειδοποιεί.
Οι δηλώσεις αυτές γίνονται τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα πολιτική κρίση, έπειτα από την αποτυχία εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από το ελληνικό κοινοβούλιο, γεγονός που οδηγεί στη διάλυση της βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εξηγεί το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσεται κατά της λιτότητας θεωρείται φαβορί αυτής της ψηφοφορίας, μία προοπτική η οποία ανησυχεί τους πιστωτές της χώρας, την ΕΕ και το ΔΝΤ, τη στιγμή που η Ελλάδα διαπραγματεύεται την καταβολή της τελευταίας δόσης της βοήθειας, και η οποία έχει οδηγήσει στην επανεμφάνιση των φόβων για μία έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, για το περιβόητο "Grexit", διευκρινίζει το πρακτορείο.
"Όλες οι χώρες είχαν κάποιον λόγο για την είσοδό τους στην ευρωζώνη: το παλιό σύστημα της διαρκούς υποτίμησης δεν λειτουργούσε. Αυτό που έχει πλέον εξασφαλισθεί είναι η εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών προσαρμογών. Μία πολιτική υποτίμησης δεν επιλύει κανένα διαρθρωτικό πρόβλημα", δηλώνει ο Πέτερ Πράετ.
"Οφείλουμε επίσης να επιλύσουμε τις θεσμικές ατέλειες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχουμε μία νομισματική ένωση με μία πολύ ισχυρή κεντρική τράπεζα, αλλά οι υπόλοιποι θεσμοί έχουν αποδειχθεί αδύναμοι", παραδέχεται ο κεντρικός τραπεζίτης.
Ο Πέτερ Πράετ αναγνωρίζει ότι σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται από το Παρίσι και τη Ρώμη, "έχει υπάρξει σημαντική αλλαγή".
"Στη Γαλλία, η κυβέρνηση αναλαμβάνει για πρώτη φορά πολιτικά ρίσκα για να βελτιώσει την αγορά εργασίας. Στην Ιταλία, υπάρχει επίσης σημαντική πρόοδος, τουλάχιστον ως προς τις προθέσεις. Αλλά αυτό που είναι πλέον σημαντικό είναι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων", λέει.
"Τώρα χρειάζεται μία συνολική απάντηση: όλες οι αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, σε δημοσιονομικό, διαρθρωτικό και νομισματικό επίπεδο", προειδοποιεί ο Πέτερ Πράετ.