Στην ελληνική γεωργία επενδύει ο Warren Buffet

Κι όμως, μέσα στο γενικότερο κλίμα μεμψιμοιρίας και απαξίωσης της Ελλάδας, που εξακολουθεί να υφίσταται δυόμισι χρόνια μετά την υπαγωγή μας σε καθεστώς μνημονίου, κάποιοι αρχίζουν και βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Κι όταν αυτοί οι “κάποιοι” είναι άνθρωποι, όπως ο Warren Buffet, τότε οι κινήσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πριν από δύο εβδομάδες, έγινε γνωστό ότι ο Howard Buffet, γιος του γνωστού μεγαλοεπενδυτή, βρέθηκε στην Αθήνα σε ταξίδι – αστραπή και επισκέφθηκε την Αρχιεπισκοπή, όπου και συναντήθηκε με στελέχη της Εκκλησίας της Ελλάδος και με τους επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης “Αποστολή”. Άλλωστε, η οικογένεια Buffet είναι γνωστή για τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα.

Η συνάντηση διήρκεσε τρεις ώρες και ο Howard Buffet έφυγε απευθείας για το αεροδρόμιο.

Πέραν, όμως, αυτού, απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι ο σκοπός του ταξιδιού αυτού δεν ήταν μόνο η φιλανθρωπία. Με δεδομένο το μεγάλο μέγεθος της εκκλησιαστικής περιουσίας και το γεγονός πως αυτή παραμένει αναξιοποίητη σε μεγάλο βαθμό, η πλευρά του κορυφαίου επενδυτή σε όλο τον κόσμο εξέφρασε το ενδιαφέρον της για να επενδύσει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, αξιοποιώντας μέρος της συγκεκριμένης περιουσίας.

Η εκδήλωση του συγκεκριμένου ενδιαφέροντος εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο του Warren Buffet (οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, τον θέλουν να ήταν και ο ίδιος παρών στη συνάντηση και να είδε και τον ίδιο τον αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο) για επενδύσεις στον κλάδο της γεωργίας παγκοσμίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτασε στην Αθήνα προερχόμενος από το βελγικό Κογκό, καθώς θεωρεί τη γη της αφρικανικής ηπείρου ιδανική για αξιοποίηση. Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, εκτιμά πως η Ελλάδα είναι ιδανικός τόπος για να αναπτύξει τα σχέδιά του, ειδικά όταν θα έχει τη δυνατότητα – αν τελικά προκύψει κάποιου είδους συμφωνία – να το κάνει μαζί με έναν τόσο δυνατό σύμμαχο. Στόχος είναι η ανάπτυξη νέων, σύγχρονων μορφών καλλιέργειας, που μπορούν να προσδώσουν σημαντική προστιθέμενη αξία σε πολλά ελληνικά προϊόντα. 

Σε κάθε περίπτωση, αν γίνει πράξη μια τέτοιου είδους επένδυση, θα έχει πολλαπλά οφέλη για τη χώρα μας, καθώς θα δώσει ζωή σε πολλές εγκαταλελειμμένες περιοχές της ελληνικής υπαίθρου - προσφέροντας θέσεις εργασίας -, αλλά και θα προσδώσει το μεγαλύτερο δυνατό κύρος στην εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω.