Σύνοδος Κορυφής: Απόψε ξεκινά η μάχη Βορρά – Νότου

Με ακόμη ένα αδιέξοδο κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη η ΕΕ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καθώς τη στιγμή που οι "27" ηγέτες καλούνται να συμφωνήσουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, αρκετά είναι τα κράτη-μέλη που απειλούν με βέτο, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν οι διεκδικήσεις τους από τα κοινοτικά κονδύλια.
 
Στην καθιερωμένη προ των Συνόδων Κορυφής επιστολή προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ο Πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ επισημαίνει: "Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα αναγκαία μέσα λειτουργίας της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τους αναπόφευκτους δημοσιονομικούς περιορισμούς. Πρέπει να επιδείξουμε αποφασιστικότητα, κάνοντας ό,τι χρειάζεται για να βγει η Ευρώπη από την κρίση".
 
Στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδος) αναμενόταν να ξεκινήσουν στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι 27 διμερείς συναντήσεις των Προέδρων της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις θέσεις και τις προτεραιότητες των χωρών τους.

Στη συνέχεια, στις 9 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.
 
Οι διαπραγματεύσεις των "27" θα βασιστούν στο προσχέδιο συμπερασμάτων που έχει προετοιμάσει ο Πρόεδρος της ΕΕ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ειδικότερα, το προσχέδιο του Χ. Ρόμπαϊ προτείνει μειώσεις στον προϋπολογισμό, ύψους 80 δισ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι συνολικές δαπάνες που προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΕΕ της περιόδου 2014-2020, ανέρχονται σε 1,044 τρισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ μικρό από τις λεγόμενες χώρες της Συνοχής, όπως είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Ωστόσο, οι βασικοί καθαροί συνεισφορείς του κοινοτικού προϋπολογισμού, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μ. Βρετανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ολλανδία και η Αυστρία, ζητούν περαιτέρω μείωση των συνολικών δαπανών στο 1 τρισ. ευρώ.
 
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σύνοδος είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει δύο ημέρες, 22 και 23 Νοεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να παραταθεί μία ημέρα παραπάνω, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης και ότι το χάσμα των διαφωνιών μεταξύ των χωρών-μελών δεν είναι αγεφύρωτο. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η διαπραγμάτευση θα μετατεθεί για τις αρχές του 2013. Κάτι το οποίο, όμως, θα θεωρείτο ακόμη μία αποτυχία της Ευρώπης να λάβει εγκαίρως τις αποφάσεις που θα τη βοηθήσουν να εξέλθει από την κρίση.