Για οικονομικούς κινδύνους που παραμονεύουν το 2015 κάνει λόγο σε ανάλυσή της για την Ελλάδα η Goldman Sahcs. Η επενδυτική τράπεζα, εκφράζει παράλληλα φόβους για την πολιτική ασυνέχεια που μπορεί να υπάρξει στην περίπτωση προσφυγής στις κάλπες.
Σε σχετική της έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Παρασκευή, η τράπεζα αναφέρει πως το δεκαετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται με απόδοση 9,1% σε σύγκριση με το 5,5% του Σεπτεμβρίου και το χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύεται 32% χαμηλότερα σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα.
Τέλος, στο ενημερωτικό σημείωμα της Goldman Sachs αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με νέες χρηματοδοτικές ανάγκες και θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια ύψους για να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις της χώρας.
Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν πως το 2015 είναι το τελευταίο έτος που η ελληνική η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες και ως εκ τούτου θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια από τον επίσημο τομέα για να εξασφαλιστεί πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, η Ελλάδα θα χρειαστεί από 6 έως 15 δισ. ευρώ επιπλέον την επόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα η επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015 ανέρχονται συνολικά σε 27 δισ. ευρώ, ποσό που μειώνεται στα 24 δισ. ευρώ εάν αφαιρέσει κανείς το πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ. Αν και αναγνωρίζει πως οι ανάγκες αυτές θα μπορούσαν να περιορισθούν κατά 5,5 δισ. ευρώ, μέσω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών (2,5 δισ. ευρώ) και την μετακύλισης βραχυπρόθεσμου χρέους (3 δισ. ευρώ), ωστόσο τονίζει πως πρέπει να πληρωθούν τόκοι 5,3 δισ. ευρώ, να αποπληθωρεί μέρος του δανείου του ΔΝΤ (8,6 δισ. ευρώ), αλλά να γίνουν πληρωμές 6,5 δισ. ευρώ, οι οποίες κυρίως αφορούν ομόλογα της ΕΚΤ που ωριμάζουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Αναφερόμενη στις πηγές κάλυψης των αναγκών που θα προκύψουν το 2015 η Goldman Sachs σημειώνει ότι «υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια 7,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ τα οποία θα δοθούν εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στα προαπαιτούμενα του προγράμματος. Ωστόσο το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να χρειασθεί να εξέλθει στις αγορές για πρόσθετα κεφάλαια. Η προληπτική γραμμή στήριξης του ESM θα είναι σε ετοιμότητα να προσφέρει πρόσθετη χρηματοδότηση από τον επίσημο τομέα στην περίπτωση που η έξοδος στις αγορές παραμείνει ασύμφορη» (αλλά αυτό θα γίνει με προαπαιτούμενα)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Goldman Sachs.