Στην απόσυρση ελληνικού χρέους, ύψους 75,1 δισ. ευρώ, αποβλέπει το σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους, που παρουσιάσθηκε στο Eurogroup.
Το σχέδιο υιοθετεί το καλύτερο δυνατό μακροοικονομικό σενάριο και βασίζεται στην παραδοχή ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Ελλάδας θα είναι στα 259 δισ. ευρώ το 2020, από 183 δισ. ευρώ το 2013.
Η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ δεν έχει να κάνει τόσο με τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο με τον πληθωρισμό. Η τρόικα αναμένει πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα την επόμενη επταετία θα είναι υψηλότερος του 3% (ειδικά μετά το 2016) και, σε συνδυασμό με τη σταθεροποίηση των ρυθμών ανάκαμψης κοντά στο 2% σε μέσα επίπεδα, εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί σημαντικά.
Βάσει της παραδοχής αυτής, στόχος είναι το χρέος της Ελλάδας σε απόλυτα νούμερα να μειωθεί από τα 385,1 δισ. ευρώ, στα 310,8 δισ. ευρώ ή στο 120% του ΑΕΠ το 2020.
Για να γίνει αυτό χωρίς την απομείωση της αξίας των ομολόγων του επίσημου τομέα (Official Sector Involvement -OSI), εξετάζονται τέσσερις εναλλακτικές.
-Η μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων ύψους 52,9 δισ. ευρώ, που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, στο 0,44%, από 1,70% σήμερα, η οποία εκτιμάται πως θα εξοικονομούσε 13,2 δισ. ευρώ ή 5,1%.
-Η δεκαετής αναστολή (μορατόριουμ) πληρωμής των τόκων του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης(EFSF), που προσωρινά θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 43,8 δισ. ευρώ ή 16,9% του ΑΕΠ.
-Η επιστροφή των κερδών, που καταγράφει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της. Με την παρέμβαση αυτή, το χρέος θα μειωνόταν περαιτέρω κατά 4,6% του ΑΕΠ ή κατά 11,9 δισ. ευρώ.
-Η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF. Συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή προβλέπει πως για κάθε ομόλογο ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, το Δημόσιο θα δίνει 0,50 σεντς. Έτσι, με 10 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποσυρθούν ομόλογα αξίας 20 δισ. ευρώ από τα 62 δισ. ευρώ του χρέους, που έχουν στα χέρια τους σήμερα οι ιδιώτες. Ωστόσο, η καθαρή απόσυρση χρέους θα ήταν στο 2,4% του ΑΕΠ το 2020 ή στα 6,2 δισ. ευρώ, καθώς το δάνειο των 10 δισ. ευρώ του EFSF και οι τόκοι του θα βαρύνουν στο τέλος το συνολικό χρέος της χώρας.
Σημειώνεται πως η επαναγορά ελληνικών ομολόγων με χρήματα του EFSF θα αυξήσει στα 154 δισ. ευρώ, από 144 δισ. ευρώ, τα συνολικά δάνεια του Προσωρινού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο EFSF να κεφαλαιοποιηθεί πρόσθετα κατά 10 δισ. ευρώ (στα 450 δισ. ευρώ).