Tου Γιώργου Λαμπίρη
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο κύριος Κασιμάτης “Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μόνη της στην Ευρώπη. Είναι διάχυτη η ανησυχία για το τι θα συμβεί, ενώ το κλίμα στις διεθνείς αγορές δεν είναι ιδιαίτερα θετικό”.
Εξετάζοντας το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα μας, σημειώνει ότι “η πολιτική αστάθεια έχει το δικό της ρόλο στην κατάσταση που αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται. Για παράδειγμα δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ όταν εκλεγεί και αν εκλεγεί, σε σχέση πάντα με την πολιτική που θα ακολουθήσει. Οι αγορές φοβούνται το ενδεχόμενο διακοπής του μνημονίου, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει ενδεχόμενη διαπραγμάτευση του χρέους. Αν δεν καταλήξουν οι συζητήσεις τι θα γίνει;”, αναρωτιέται.
Σύμφωνα με τον κύριο Κασιμάτη χρειάζεται ένα plan B, σε περίπτωση που δεν ευοδώσουν οι όποιες διαπραγματεύσεις. “Διαφορετικά θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την επιστροφή στο δικό μας νόμισμα”. “Σε κάθε περίπτωση”, τονίζει ότι“δεν είναι εύκολο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ παρά μόνο εάν βρεθεί σε κατάσταση ακραίας σύγκρουσης με την Ευρώπη”.
Στο ερώτημα 'τι μπορεί να φέρει το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ', απαντάει ότι “είναι ένα σενάριο, το οποίο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε αυτή τη στιγμή πώς θα εξελιχθεί. Το να φύγει μια χώρα από ένα νόμισμα είναι κάτι που δεν το έχουμε ξαναδεί στην ιστορία και δεν ξέρουμε τις επιπτώσεις μίας τέτοιας κίνησης. Πάντως, όπως σας είπα και νωρίτερα, φαίνεται ότι επί της παρούσης η Ελλάδα δεν είναι το μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη ακόμα και αν φύγει από το ευρώ. Οι Ευρωπαίοι την αντιμετωπίζουν ως 'ειδική περίπτωση' και γι' αυτό τα ελληνικά spreads έχουν 'ξεφύγει' σε αντίθεση μ' εκείνα των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών”.
Παρουσιάζοντας το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, κυρίως όπως αυτό διαμορφώνεται στην Αμερική, στέκεται στο γεγονός της αμφισβήτησης που εμφανίζεται να υπάρχει ως προς την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στην Ευρώπη.
“Πιστεύουν μάλιστα ότι ο Ντράγκι κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει εντός τροχιάς την ευρωπαϊκή οικονομία”, προσθέτει ο κύριος Κασιμάτης.
Αναφορικά με το πεδίο των επενδύσεων, εξηγεί ότι το κλίμα είναι παγωμένο. “Οι επενδυτές περιμένουν να γίνουν εκλογές για να διαγραφεί η περαιτέρω εξέλιξη των πραγμάτων. Προς το παρόν όμως τηρούν στάση αναμονής. Σημειώνει επίσης, πως αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητη μία επενδυτική “ένεση” από την πλευρά της Ευρώπης, επισημαίνοντας ότι “χρειάζεται να εισρεύσουν στη χώρα μας ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια, και να αποφασίσει κυρίως η Βόρεια Ευρώπη να ενισχύσει κατ' αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα”. Φέρνει τέλος ως παράδειγμα προς αυτή την κατεύθυνση, την υλοποίηση δημοσίων έργων στη χώρα μας με τη συμμετοχή Ευρωπαίων επενδυτών.