Κ. Μελάς: Η πολιτική σταθερότητα δε θα έρθει με τις εκλογές

συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
 
Την άποψη ότι ο πολιτικός κίνδυνος, ο οποίος διαπιστώνεται στην Ελλάδα, από όλους τους διεθνείς και εγχώριους αναλυτές, προέρχεται από την "αποκλίνουσα τροχιά που ακολουθεί το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών", διατυπώνει, μιλώντας στο news.gr, ο δόκτωρ Οικονομίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Μελάς. 
 
"Αυτό σημαίνει ότι εφόσον υπάρχει αυτή η απόκλιση, πρέπει να δούμε την πορεία των εξελίξεων. Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει, πώς αυτή η απόκλιση θα εκληφθεί από τις αγορές. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστεί τα πράγματα η νέα κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή", επισημαίνει ο καθηγητής. 
 
Το σίγουρο είναι ότι μία πραγματικότητα δεν μπορεί να μεταβληθεί με τις θελήσεις μίας μικρής χώρας. Είναι μία κατάσταση, η οποία είναι διαμορφωμένη πλανητικά και μπορεί να αλλάξει αργά και μακροπρόθεσμα όχι μόνο από την αλλαγή της κυβέρνησης. 
 
"Στην περίπτωση κατά την οποία εκλεγεί κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει ότι θα έρθει ευθέως η σύγκρουση με τις αγορές. Μπορεί να τηρήσει πιο μετριοπαθή στάση. Βέβαια, το πρώτο διάστημα η πολιτική του συμπεριφορά θα έχει κόστος, που μπορεί να μεταφράζεται σε μεγαλύτερα επιτόκια. Εδώ υπεισέρχεται ένας συγκεκριμένος παράγοντας: Το πόσο μεγάλο θα είναι το κόστος εξαρτάται από το πώς θα πολιτευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ", σημειώνει ο κύριος Μελάς. 
 
"Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε κόντρα, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς τις χρηματοπιστωτικές αγορές", επισημαίνει.
 
Όπως λέει ο κύριος Μελάς, είναι ανεδαφικό να συζητάμε για 'σκίσιμο' του μνημονίου. "Άλλωστε και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αλλάξει στάση ως προς αυτό το ενδεχόμενο".  
 
"Για να ελαττώσουμε τον πολιτικό κίνδυνο δε θα πρέπει να έρθουμε σε κόντρα, αλλά να δείξουμε ότι δεν έχουμε ανάγκη τις διεθνείς αγορές. Να δείξουμε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει μόνο με την εισροή πόρων από το εξωτερικό. Άλλωστε, όπως βλέπουμε οι περισσότερες επενδύσεις έρχονται από Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι συνεργάζονται με επενδυτικά σχήματα του εξωτερικού". 
 
Ο καθηγητής τονίζει ότι η πολιτική αστάθεια λειτουργεί σε κάθε περίπτωση ανασταλτικά. "Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει σε πολιτική σταθερότητα", προσθέτει. 
 
Εκφράζει την άποψη ότι  η στάση αναμονής επενδυτών και αγορών δεν θα διακοπεί αν γίνουν εκλογές. "Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 60%, σημαίνει ότι θα υπάρξει πολιτική σταθερότητα; Θα συνεχίσει να υπάρχει επιφυλακτικότητα, ενώ θα θεωρηθεί ότι δεν υπάρχει προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα θέλουν οι αγορές. Είναι πιθανό ότι θα χρειαστούν οι αγορές ένα χρονικό διάστημα,  για να δουν πώς θα κινηθεί πολιτικά η νέα κυβέρνηση". 
 
"Σε ό,τι αφορά στο θέμα τους χρέους με δεδομένο ότι οι Γερμανοί βλέπουν την αστάθεια και τον ερχομό νέας κυβέρνησης, νομίζω ότι περιμένουν να εξελιχθεί το πολιτικό τοπίο και με τη νέα κυβέρνηση όποια και αν είνα,ι πριν μπουν σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους. Δεν μπορεί να γίνει μονομερής διαγραφή. Θα προηγηθεί διαπραγμάτευση, στην οποία θα τεθεί το ζήτημα της απομείωσης του χρέους και των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα", συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος Μελάς. 
 
"Η διαπραγμάτευση αυτή δεν θα οδηγήσει σε λύσεις μονομερούς διαγραφής, εκτός αν αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι δύσκολο να πάμε σε μονομερείς ενέργειες γιατί το μόνο που έχουμε να κερδίσουμε, είναι να γίνουμε παρανάλωμα του πυρός. Για να δεχτούμε μονομερή διαγραφή πρέπει να δεχτούμε ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από το ευρώ και την ευρωζώνη. Εκτός αν βγει κάποιος παράφρων και πει 'σταματάω να πληρώνω'". 
 
Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, υποστηρίζει ότι ο ερχομός τους θα διατηρήσει  τον κλυδωνισμό και την πολιτική αστάθεια, στοιχεία τα οποία όμως ούτως ή άλλως προϋπάρχουν. Χαρακτηρίζει όμως τις εκλογές ζήτημα δημοκρατίας και δικαίωμα του ελληνικού λαού να ψηφίσει. "Είναι γεγονός πάντως, ότι μία μεγάλη μερίδα του κόσμου, βλέποντας ότι δεν μπορεί να αντέξει την υπάρχουσα οικονομική πολιτική θα κάνει στροφή σε άλλη πολιτική επιλογή", καταλήγει.