Σε «πόλεμο» επιχειρημάτων μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας έχουν επιδοθεί κυβέρνηση και τρόικα με τους δανειστές να επιμένουν στη λήψη νέων μέτρων.
ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονταν επιφυλακτικοί για την απόδοση κάποιων δημοσιονομικών παρεμβάσεων και φαίνεται να ζητούν εναλλακτικά ισοδύναμα μέτρα, όπως η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στα υφιστάμενα επίπεδα το 2015 και το 2016, η αύξηση της φορολογίας σε καπνό και αλκοόλ και η επιβολή φόρου πολυτελείας.
Η ελληνική πλευρά μετά το απαντητικό mail των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ αποφάσισε να καταστήσει ακόμη πιο τεκμηριωμένα και ποσοτικοποιημένα τα αρχικά στοιχεία. Μέχρι αργά χθες το βράδυ ανέλυε κωδικό προς κωδικό τις παρεμβάσεις που έχει ήδη προτείνει για να δείξει πως τα μέτρα που έχει βάλει στο τραπέζι αρκούν και δεν χρειάζονται οι «σκληρές» παρεμβάσεις που ζητεί η τρόικα.
Άλλωστε οι σκληρές παρεμβάσεις που ζητά η τρόικα δεν «περνούν» εύκολα από τη Βουλή, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία θα κληθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα να ψηφίσει το Προϋπολογισμό 2015 που προβλέπει ελαφρύνσεις των οποίων την αναστολή ζητά η τριμερής (π.χ. μείωση 30% της ειδικής εισφοράς). Αυτό είναι κάτι που ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε περιφραστικά στις επικοινωνίες που είχε χθες με Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Πάντως, σήμερα εκτιμάται πως θα υπάρξουν και νέες τοποθετήσεις από το εξωτερικό για το ζήτημα της ελληνικής αξιολόγησης. Δηλώσεις για τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της τρόικας με την Ελλάδα αναμένονται από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ο οποίος θα ερωτηθεί για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει των αποφάσεων νομισματικής πολίτικης της ΕΚΤ.
Σημειώνεται πως από τις 15 Δεκεμβρίου οι ελληνικές τράπεζες θα ευεργετούνται από την απόφαση της ΕΚΤ να αποδέχεται με μειωμένο «κούρεμα» τα ομολόγα που της δίνουν ως ενέχυρο για να αντλούν φθηνή ρευστότητα. Ωστόσο προϋπόθεση για να γίνεται αυτό είναι η Ελλάδα να βρίσκεται σε πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ και της ΕΕ. Διαφορετικά η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα είναι περιορισμένη και θα αναγκασθούν να καταφύγουν στην ακριβή λύση του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).
Πάντως, η προσοχή των αγορών είναι έτσι και αλλιώς στραμμένη στον Μάριο Ντράγκι καθώς αναμένεται να αναφερθεί στους τρόπους με τους οποίους η ΕΚΤ θα φρενάρει την αποδυνάμωση της ιδιωτικής δραστηριότητας στη ζώνη του ευρώ και θα τροφοδοτήσει τον χαμηλό πληθωρισμό.