"Η αδυναμία λήψης απόφασης για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας αποδεικνύει ότι οι ηγέτες της ΕΕ παραμένουν κατώτεροι των περιστάσεων", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί η δόση και να προχωρήσει κούρεμα των ομολόγων του επίσημου τομέα.
Τόνισε, δε, πως οσο η Ευρώπη καθυστερεί να λάβει αποφάσεις, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται και θα αυξάνουν οι κερδοσκοπικές δράσεις από τις αγορές, ενώ υπογράμμισε πως οι επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία δεν είναι δικαιολογία.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μίχαλου έχει ως εξής:
"Οι ευρωπαίοι εταίροι μας, επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουν να σκέφτονται και να συμπεριφέρονται μόνο ως δανειστές και να κατανοήσουν ότι ο πολιτικός χρόνος δεν συμβαδίζει με τον πραγματικό χρόνο των αγορών.
Η αδυναμία της λήψης απόφασης για την επίλυση του προβλήματος χρέους της Ελλάδας, στο χθεσινό Eurogroup, αποδεικνύει δυστυχώς ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν κατώτεροι των περιστάσεων, παραβλέποντας τους μεγάλους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας για ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.
Άλλωστε, ήδη ήλθαν τα πρώτα αρνητικά μηνύματα από τις αγορές με την υποβάθμιση της Γαλλίας, αλλά και τις προβλέψεις για ύφεση ακόμη και στον πυρήνα της Ε.Ε., στη Γερμανία και στους βόρειους συμμάχους της.
Η επίλυση του ελληνικού προβλήματος είναι ζήτημα ολόκληρης της Ε.Ε., από τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας έχει πλέον αποδείξει την αξιοπιστία της, υλοποιώντας όλες τις δεσμεύσεις της, παρά το γεγονός ότι είναι σκληρές για την ελληνική κοινωνία.
Όσο η Ευρώπη καθυστερεί να λάβει αποφάσεις, τόσο το πρόβλημα θα οξύνεται και θα αυξάνουν οι κερδοσκοπικές δράσεις από τις αγορές.
Η εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, που προβάλλεται ως αιτιολογία για την καθυστέρηση της λήψης αποφάσεων και μάλιστα ριζοσπαστικών που απαιτούνται για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δεν αποτελεί δικαιολογία.
Τα ημίμετρα που προτείνει η ηγέτιδα δύναμη της Ε.Ε., της μείωσης του επιτοκίου και της επαναγοράς ομολόγων από την Ε.Κ.Τ., απλά μεταθέτουν χρονικά το πρόβλημα, χωρίς να το επιλύουν. Απαιτείται άμεσα, όχι μόνο να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση του συνόλου των δόσεων των 44 δισ. ευρώ, αλλά και να αποφασισθεί μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά από τον επίσημο τομέα".