"Η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει παράταση του προγράμματος διάσωσης πριν τα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης κλείσουν για τα Χριστούγεννα, δεδομένου ότι δεν μπορεί να παρουσιαστεί νωρίτερα μια νέα πιστωτική γραμμή προληπτικής στήριξης", δήλωσε νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της Ε.Ε. επισημαίνοντας παράλληλα ότι το αίτημα θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα και να δοθούν στην Ελλάδα επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια. Ο ίδιος εκτίμησε πως μέχρι τη Δευτέρα, οπότε ξεκινάει το Eurogroup, δεν θα έχει επιτευχθεί συμφωνία.
Το σενάριο της παράτασης του μνημονίου, φαντάζει δεδομένων των συνθηκών πιο πιθανό από ποτέ, αφού όπως σημειώνει και το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα επιθυμούσε μετά από δύο πακέτα διάσωσης συνολικού ύψους 240 δισεκ. ευρώ, να επιστρέψει στη χρηματοδότηση από τις αγορές στις αρχές του 2015, ωστόσο οι διαφωνίες που έχουν προκύψει δεν επιτρέπουν στους δανειστές να παράσχουν στη χώρα ένα πρόγραμμα προληπτικής στήριξης. Το πρακτορείο επισημαίνει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός στοιχημάτισε την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησής του, στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής Οικονομίας μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα το οποίο δεν μπορεί να συμβεί, αφού όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, η τρόικα διαπιστώνει δημοσιονομικό κενό 2 δισεκ. ευρώ, πράγμα που αποτελεί το κύριο σημείο τριβής.
Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι: "η τρόικα ζητάει από την Αθήνα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος" και πρόσθεσε πως "η Αθήνα προσφέρθηκε να αυξήσει τον ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και να εφαρμοστεί τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστιικού". Στο μεταξύ, αναφέρει το ρεπορτάζ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα έλαβε απάντηση από τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαίωσε ότι η τρόικα ζήτησε περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση. Το Reuters σημειώνει, επικαλούμενο σχετική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη, πως οι δανειστές δεν αναφέρουν την ημερομηνία πιθανής επιστροφής στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τα παραπάνω έρχονται στον απόηχο του απαντητικού e-mail, το οποίο έριξε στο καναβάτσο την κυβέρνηση. Φαίνεται πλέον πως επιχειρείται να μπει στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης και ο Αλέξης Τσίπρας, με την κυβέρνηση να χρεώνει ανοικτά στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για το μέχρι τώρα ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.