συνέντευξη στο Γιώργο Λαμπίρη
Ο ομότιμος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Κορλίρας, μιλάει για την οικονομία και το κλίμα πολιτικής αστάθειας, όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή.
Όπως λέει στο news.gr, "θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις και να εξαντλήσουμε την τετραετία". Χαρακτηριστική είναι η άποψή του, ότι παρά το γεγονός πως η χώρα μας παρουσιάζει ενδιαφέρουσες επενδυτικές δυνατότητες, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να δουν πώς θα διαγραφούν το επόμενο χρονικό διάστημα οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Η συνέντευξη του Παναγιώτη Κορλίρα:
Eίδαμε τις προηγούμενες ημέρες κυβέρνηση και τρόικα να μην καταλήγουν σε συμφωνία. Εκτιμάτε ότι θα έχουμε σύγκλιση στο επόμενο χρονικό διάστημα; Τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε για να καταλήξουμε σε τελική συμφωνία;
H τρόικα επιμένει σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει. Αμφιβάλλει για την επίτευξη των στόχων και ίσως 'θύμωσε' επειδή καταθέσαμε προϋπολογισμό και δεν τον ενέκρινε. Θα πάμε όπως όλα δείχνουν σε τεχνική παράταση του μνημονίου και μάλλον θα καταλήξουμε κάπου. Οι δανειστές είναι ανυποχώρητοι στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και των μεταρρυθμίσεων, ενώ δεν πιστεύουν ότι ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί ως έχει. Βλέπουν μία κόπωση στην καταβολή των φόρων και διαφωνούν με τις 100 δόσεις.
Ακούγονται σενάρια περί μικρής επιμήκυνσης του προγράμματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Από την άλλη έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι θα καταργήσει το μνημόνιο αν γίνει κυβέρνηση. Ποιο από τα δύο σενάρια φαντάζει πιο πιθανό - ευφικτό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή;
Το μνημόνιο τελειώνει - η χρονική διάρκεια της συμφωνίας - και αυτό είναι νομικός όρος. Έτσι, η δανειακή σύμβαση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Για τεχνικούς όρους όμως είναι πιθανό ένα διάστημα κάποιων εβδομάδων παράτασης στις αρχές του 2015. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι το Μνημόνιο τελειώνει τώρα επί της ουσίας.
Σε ό,τι αφορά τη φράση 'κατάργηση του μνημονίου', είναι ασαφής. Αυτές είναι βιαστικές κουβέντες χωρίς ρεαλιστικό αντίκρισμα. Πώς θα χρηματοδοτείται η χώρα; Ποια θα είναι η σχέση μας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα; Δεν μπορούμε να καταργήσουμε μία σύμβαση μονομερώς. Αν σκίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το μνημόνιο, σημαίνει διακοπή της χρηματοδότησης. Ως αποτέλεσμα θα δούμε το ελληνικό ρίσκο να εκτοξεύεται, ενώ συνεπάγεται αθέτηση των υποχρεώσεων που έχουμε αναλάβει. Δεν πρόκειται παρά για κίνηση πολιτικού εντυπωσιασμού. Από την άλλη, η ίδια η κυβέρνηση επιθυμεί το τέλος του μνημονίου γιατί το έχει διαφημίσει πάρα πολύ. Γι' αυτό και θέλει να δείξει στις εκλογές που δεν αποκλείεται να γίνουν το Μάρτιο, ότι το μνημόνιο τελείωσε και μπαίνουμε σε άλλη σχέση με το ΔΝΤ.
Αν λυθεί ομαλά ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την τρόικα, και οι αγορές θα καθησυχάσουν και θα μπορέσουμε έστω και διστακτικά να βγούμε στις αγορές.
Αυτή τη στιγμή με τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης γενικότερα, δημιουργείται κίνδυνος και βλέπουμε και πάλι μπροστά μας το περίφημο grexit. Νομίζαμε ότι είχαμε τελειώσει και ξαφνικά μας κουνάνε το μαντήλι και μας το υπενθυμίζουν. Μην ξεχνάτε ότι το 70% και πλέον του δημοσίου χρέους είναι στα χέρια των κρατών της ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον έχουμε δανειστεί πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία.
Πώς μπορεί να επηρεάσει την οικονομία η πρόωρη εκλογική διαδικασία σε περίπτωση ασυμφωνίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Θα ήταν ευχής έργον να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις και να εξαντλήσουμε την τετραετία. Όχι για να χαϊδέψουμε την κυβέρνηση, αλλά για να πάμε σε πορεία ανάκαμψης. Αυτή τη στιγμή έχουμε μπροστά μας μία πολύ εύθραυστη ανάκαμψη. Αν το 2014 κλείσει με θετικό πρόσημο, λιγότερο από μονάδα, το 2015 με 2%, το 2016 με κάτι περισσότερο, θα κινηθούμε ανοδικά.
Αυτή τη στιγμή πάντως, οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα προσφέρεται για επενδύσεις. Αν φύγει από τη μέση το θέμα της πολιτικής αποσταθεροποίησης η πορεία θα γίνει ορατή και σταθερή. Η αστάθεια είναι αρνητική για τις εύθραυστες ισορροπίες και επηρεάζει την πραγματική οικονομία, ανεξάρτητα από τους δημοσιονομικούς στόχους. Θα πρέπει να διαπραγματευτούμε μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα στη συμφωνία, καθώς το 4,2% είναι ανεδαφικό. Ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 2 με 2,5%σημαίνει ότι θα μείνει κάτι για την εσωτερική οικονομία και αυτό είναι που πρέπει να επιδιώξουμε.
Kατά πόσο θα συνεχίσουμε να έχουμε τη χρηματοδοτική στήριξη των εταίρων μας σε περίπτωση κατά την οποία πάμε σε εκλογές το επόμενο διάστημα και δούμε την πολιτική αντιπαράθεση να οξύνεται ακόμα περισσότερο;
Ελπίζουμε να καταλήξουν σε συμφωνία. Το ΔΝΤ προσφέρει κάλυψη έως το 2016 και θα είναι μέσα στους επιτηρητές της οικονομίας. Το θέμα είναι να συμφωνήσει και η Ευρώπη με την παρούσα κυβέρνηση, ότι υπάρχει η χρηματοδότηση,. Επίσης, να διευκολύνει όποιον και αν είναι κυβέρνηση μετά το Μάρτιο. Έτσι, θα μπορούμε να είμαστε πιο άνετοι στη διαπραγμάτευση. Στα εφικτά και αν φανεί ότι είμαστε συνεπείς, συνεπάγεται ότι θα δώσουν επιμήκυνση, αναστολή καταβολής τόκων ή μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αν ζούσαμε σε άλλη χώρα δεν θα χρειαζόμαστε το μαξιλάρι από την τρόικα. Έτσι όπως είμαστε από πολιτικής πλευράς όμως, με την αντιπαράθεση στα ύψη, θα το χρειαστούμε σύντομα.
Πιστεύετε ότι υπάρχει περίπτωση να πάμε σε νέα αναδιάρθρωση; Και αν ναι ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας κίνησης;
Εννοούμε κούρεμα; Επιμήκυνση;. Χαμηλότερα επιτόκια; Μεγαλύτερη περίοδο χάριτος στην καταβολή τόκων και χρεολυσίων; Εξαρτάται τι εννοούμε. Το καθετί προϋποθέτει συμφωνία και των δύο μερών.
Δεν υπάρχει όμως ο όρος 'μονομερής διαγραφή'. Κι αυτό γιατί δεν γίνεται να πούμε ότι δεν χρωστάμε. Κάτι τέτοιο σημαίνει στάση πληρωμών. Το 'δεν πληρώνω' θα έχει βαρύτατο τίμημα. Αν δεν συμφωνήσει ο αντισυμβαλόμενος δεν γίνεται να διαγράψουμε από μόνοι μας το χρέος.
Ποιο είναι το κλίμα όπως αυτό καταγράφεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδο επενδύσεων;
Στη διάρκεια του 2014 ήρθαν αρκετά κεφάλαια και στο χρηματιστήριο και στις επενδύσεις. Τώρα οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής. Μη φανταστείτε ότι θα γίνουμε το Ελ Ντοράντο των επενδυτών. Οποιαδήποτε επένδυση όμως βοηθάει, και αυτή τη στιγμή είμαστε στο κενό λόγω αβεβαιότητας.
Θα φτάσουμε στο σημείο να συζητάμε για έξοδο από το ευρώ και υπό ποιες συνθήκες μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο;
Ορισμένοι ξένοι σχολιαστές το επαναφέρουν. Μας χαρακτηρίζουν ασθενή κρίκο της Ευρώπης και αυτό μόνο καλό δεν μπορεί να είναι. Η όποια συζήτηση για το μέλλον της οικονομίας προϋποθέτει ότι ο εν Ελλάδι συνομιλητής είναι σταθερός και αξιόπιστος. Αν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ και υιοθετήσει λογική συμπεριφορά έναντι της Ευρώπης, θα μπορεί να προχωρήσει σε μια σοβαρή συζήτηση. Όποιος και αν είναι όμως, πρέπει να είναι σταθερός, με ορίζοντα μπροστά του, διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα αλλάξει στάση.