ΙΟΒΕ: Η επαναφορά στην ανάπτυξη στηρίζει το οικονομικό κλίμα

Στις 102,7 μονάδες ανήλθε το Νοέμβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, έναντι 102,2 μονάδων του Οκτωβρίου σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Η έρευνα του ΙΟΒΕ αποκαλύπτει πως στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, κυριαρχεί η σταθερότητα των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, με το Λιανικό Εμπόριο να σημειώνει άνοδο στο σχετικό δείκτη, ενώ αντίθετα οι Κατασκευές εμφανίζουν αισθητή πτώση. Από την πλευρά των νοικοκυριών καταγράφεται ελαφρά βελτίωση στο δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, καθώς δε φαίνεται η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πορεία της οικονομικής πολιτικής να έχει μεταβάλει τις προσδοκίες, τουλάχιστον σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Αναλυτικότερα:

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε ελαφρά τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις -49,9 (από -50,9) μονάδες. Η βελτίωση στο δείκτη εκπορεύεται από την ανάκαμψη των προβλέψεων των καταναλωτών σχετικά με την οικονομική κατάστασή τους και την οικονομική κατάσταση της χώρας, αντανακλώντας την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρή ανάπτυξη τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα, συνεπώς η αύξηση της δραστηριότητας δεν αναμένεται να έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. Η στασιμότητα στο εργασιακό πεδίο δεν επιτρέπει τη σημαντική αύξηση των εισοδημάτων, γεγονός που δικαιολογεί την ελαφρά επιδείνωση της πρόθεσης για αποταμίευση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 96,9 (από 97,4) μονάδες, αισθητά υψηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό του επίπεδο (84,6 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές τον Νοέμβριο υποχωρεί έντονα, διορθώνοντας την ισχυρή, αλλά πρόσκαιρη όπως αποδεικνύεται, άνοδό του τον Οκτώβριο, κινούμενος στις 69,6 (από 89,4) μονάδες.

Η διόρθωση οφείλεται πρωτίστως στην πτώση του σχετικού δείκτη στα Δημόσια έργα και την επιστροφή του στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου, και λιγότερο στην ηπιότερη υποχώρηση του αντίστοιχου δείκτη στις Ιδιωτικές Κατασκευές. Οι προβλέψεις για το επίπεδο των προγραμματισμένων εργασιών εξασθενούν αισθητά και ωθούν σε πτώση το συνολικό δείκτη, ενώ και οι προβλέψεις για την απασχόληση χάνουν ήπια έδαφος.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο διαμορφώνεται τον Νοέμβριο σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από εκείνο του Οκτωβρίου, στις 100,3 (από 93,9) μονάδες, στην υψηλότερη επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2008. Οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αμβλύνονται, δίνοντας τη θέση τους σε θετικό πλέον ισοζύγιο, ενώ ανάλογη είναι και η βελτίωση στις ήδη αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους. Οι εκτιμήσεις για το επίπεδο των αποθεμάτων υποδηλώνουν τάση ρευστοποίησης - λόγω και της ενδιάμεσης περιόδου εκπτώσεων, αν και δεν μεταβάλλονται σημαντικά.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες διαμορφώνεται σε οριακά ανώτερα επίπεδα τον Νοέμβριο σε σχέση με τον Οκτώβριο, στις 91,3 (από 89,8) μονάδες, υψηλότερα και σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (73,6 μον.). Από τις επιμέρους μεταβλητές του δείκτη, είναι κυρίως οι θετικότερες εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση που ωθούν σε μικρή άνοδο το συνολικό δείκτη, αφού οι μεταβολές στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση και τις προβλέψεις της βραχυπρόθεσμης ζήτησης των επιχειρήσεων είναι οριακές.