Για “σημαντική πρόοδο” στις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι αρκέστηκε να μιλήσει ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού του 2015 στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Η λακωνική αναφορά του κ. Χαρδούβελη μάλιστα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, που αξίωσαν να γίνει πιο συγκεκριμένος, ιδιαίτερα για το ζήτημα του χρέους που αποτελεί ένα από τα κεφάλαια του προϋπολογισμού.
“Σε μία διαπραγμάτευση δεν μπορείς ακριβώς να πεις πού είσαι εσύ και πού είναι οι άλλοι, δεν θες να φανερώσεις τη στρατηγική σου. Το μόνο που μπορώ να ισχυριστώ είναι πως κάνουμε μία σκληρή διαπραγμάτευση. Το γεγονός ότι καθίσαμε μέχρι τις τεσσερισήμισι στο Παρίσι είναι ενδεικτικό”, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως η χώρα δεν θα ξανακυλήσει στην αβεβαιότητα. “Δουλεύουμε σε σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές, για να αποφύγουμε ακριβώς την αβεβαιότητα. Υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει συμφωνία σε μία σειρά από θέματα, εμείς συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση με πλήρως τεκμηριωμένα επιχειρήματα και πιστεύω πως θα πετύχουμε ένα μέλλον με λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους”, πρόσθεσε.
Ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε πως το 2015 "θα μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις δαπάνες του κράτους - και των τόκων - χωρίς την ανάγκη νέου δανεισμού, κάτι που σηματοδοτεί πως η χώρα πλησιάζει στη δημοσιονομική της αυτάρκεια και ότι θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών και η ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων της οικονομίας".
Απαντώντας δε στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές, ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε πως "αυτό κάποτε θα αλλάξει, αλλά θα πρέπει πρώτα η χώρα να σταθεί στα πόδια της".
Σε κάθε περίπτωση, ο Προϋπολογισμός του 2015, "θα εκτελεστεί, μετά από δύο χρόνια σταθερής ανάπτυξης του ΑΕΠ και τάσης αποκλιμάκωσης της ανεργίας και θα οδηγήσει στην επίτευξη υψηλού πρωτογενούς πλεονάσματος για τρίτη χρονιά, βασιζόμενου στην ορθολογική περικοπή δαπανών, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την αύξηση των εσόδων και τη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών".
"Πολλοί αμφισβητούν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας, αλλά δεν είναι δική μας φουσκωμένη εκτίμηση: Την προβλέπουν διεθνείς οργανισμοί", επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών, και στο ερώτημα πώς θα προκύψει η προβλεπόμενη ανάπτυξη ύψους 2,9%, εξήγησε πως το κλειδί είναι οι προβλεπόμενες αυξήσεις των επενδύσεων κατά 11,7%, των εξαγωγών κατά 5,2% και της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6%. Η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου "δεν προβλέπεται να προέλθει από αύξηση της φορολογίας, αλλά προφανώς από την μεγέθυνση της οικονομίας: Μεγαλώνει η πίτα, και ως εκ τούτου και τα έσοδα", σημείωσε.
Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών από τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.