Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015 βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των πολύωρων συζητήσεων της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά πρότεινε στην τρόικα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 700 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν στη βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, στην ενίσχυση των εσόδων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων, καθώς και στη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία.
Από τη βελτίωση των μηχανισμών για την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ η ελληνική πλευρά εκτιμά πως μπορεί να καλύψει 300 εκατ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού που εκτιμά η τρόικα. Από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η κυβέρνηση αναμένει το 2015 έσοδα 3,36 δισ. ευρώ. Η τρόικα θεωρεί πως αυτά θα διαμορφωθούν στα 3 δισ. ευρώ, δηλαδή 10% χαμηλότερα. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών παρείχε σχετικές διαβεβαιώσεις.
Η κυβέρνηση θεωρεί πως τα έσοδα υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα κτίσματα θα ξεπεράσουν τα 6,54 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο Προϋπολογισμός 2015, και εάν σε αυτά αθροιστούν οι εισπράξεις από τα παράβολα αιτήσεων ρύθμισης αυθαιρέτων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης ακινήτων που τοποθετούνται στα 80 εκατ. ευρώ, τα τελικά έσοδα διαμορφώνονται σε 90 εκατ. ευρώ.
Σημαντικά έσοδα αναμένει το υπουργείο Οικονομικών από τη δέσμευση καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων όσων δικάζονται για φοροδιαφυγή και λαθρεμπορία. Πρέπει να σημειωθεί πως ο Προϋπολογισμός 2015 προβλέπει από τις περιπτώσεις αυτές και άλλες περιπτώσεις φορολογικών προστίμων συνολικά έσοδα 305 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ φέρονται να θεωρούν πως τα εν λόγω μέτρα μπορούν να αποδώσουν τα μισά και ζητούν πιο ριζικές και μόνιμες δημοσιονομικές λύσεις, όπως οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Στο μενού της τρόικας παραμένει και ο μειωμένος κατά 30% ΦΠΑ στα νησιά την κατάργηση του οποίου ζητά με επιμονή, καθώς εκτιμά ότι θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 300 εκατ. ευρώ για τον Προϋπολογισμό.
Στο ασφαλιστικό η τρόικα ζητεί συγκεκριμένα να μην αυξηθούν οι συντάξεις έως και το 2017, να αυξηθούν σε 6.500 από 4.500 σήμερα οι απαιτούμενες ήμερες ασφαλίσεως για την λήψη της κατώτατης συντάξεως, τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων, αλλά και τον περιορισμό της δαπάνης για το ΕΚΑΣ.
Αν αθροιστούν οι παρεμβάσεις που διεκδικεί η τρόικα σε ασφαλιστικό, ΦΠΑ και μισθολόγιο του Δημοσίου, τότε προκύπτει εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ με μέτρα μόνιμου χαρακτήρα.
Αν και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα επανέλαβε χθες πολλές φορές την κυβερνητική θέση πως δεν υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές αντοχές για νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, σήμερα που απέναντι στην τρόικα θα καθίσουν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μέλλει να καταδειχθεί το εάν αυτή η στάση θα διατηρηθεί ή όχι.