Αισιοδοξία επικρατεί στο Βερολίνο για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ευελπιστώντας ότι θα οδηγήσουν σε αποτελέσματα που θα επιτρέψουν στους υπουργούς Oικονομικών της Ευρωζώνης στις 8 Δεκεμβρίου να πάρουν μια απόφαση.
Χαρακτηριστικά λέγεται, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι πάντα τα πράγματα είναι συναρπαστικά στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά τελικά πάντα βρίσκεται μια διέξοδος. Όπως τονίζεται ακόμη, η όποια συμφωνία σε τελική ανάλυση θα αποφασιστεί με πολιτικά κριτήρια. Πάντως, κανείς στη γερμανική πρωτεύουσα δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι η Αθήνα θα διακινδύνευε να χαθούν οι επίπονες προσπάθειες, τις οποίες έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.
Ως προς την εικόνα της τρόικας στην Ελλάδα, το Βερολίνο έχει γνώση για το πόσο μισητή είναι στους Έλληνες λόγω των σκληρών μέτρων που έχουν επιβληθεί. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η τρόικα συνέβαλε στη χάραξη ενός επιτυχημένου δρόμου αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, και αυτή η πορεία θα πρέπει να γίνει μη αναστρέψιμη.
Προς το δικό της συμφέρον, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να επιδιώξει ένα “dirty exit”, δηλαδή μια άμεση έξοδο από τη δανειακή σύμβαση, αρνούμενη τα υπόλοιπα του δανείου από το ΔΝΤ. Όπως υπενθυμίζεται, μια ανάλογη ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού πρόσφατα είχε οδηγήσει σε θεαματική άνοδο των επιτοκίων για ελληνικά ομόλογα. Κατά την άποψη του Βερολίνου θα πρέπει να υπάρξει μια μεταβατική φάση έως ότου η Ελλάδα επιστρέψει στις χρηματαγορές.
Το τρέχον πρόγραμμα, πάντως, θα πρέπει σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση να εφαρμοστεί ως έχει, ανεξάρτητα από τις πολιτικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει εντός της χώρας.
Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο πριν την έναρξη των συζητήσεων με την τρόικα, λέγοντας χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους: “Ήρθαμε να κλείσουμε το βιβλίο”.
“Είναι ένας τρόπος για να συναντήσουμε εδώ όλες τις πλευρές”, πρόσθεσε, “και ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει σύγκλιση. Τα θέματα είναι διάφορα, σκοπός είναι να συνεχισθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας παράλληλα με δημοσιονομική εξυγίανση και όλες τις δομικές μεταρρυθμίσεις”.