Σε σκληρό "μπρα ντε φερ" εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων της τρόικας και του υπουργείου Εργασίας, για μια σειρά από εργασιακά ζητήματα μεταξύ αυτών και του ασφαλιστικού.
Οι δανειστές πιέζουν συνεχώς για αλλαγές στο ασφαλιστικό και εργασιακό τομέα. Ειδικότερα οι δανειστές πιέζουν έντονα για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Για το λόγο αυτό στο υπουργείο Εργασίας εξετάζουν το ενδεχόμενο αύξησης της 15ετίας για τη λήψη κατώτατης σύνταξης σε 20ετία, δηλαδή περί τις 6.000 ημέρες ασφάλισης.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι να εφαρμοστεί το μέτρο αυτό για νέους ασφαλισμένους, δηλαδή όσους βρίσκονται μεταξύ 40 και 50 ετών.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας ωστόσο ζητούν ποιο σκληρές παρεμβάσεις με αποκορύφωμα τη μείωση των συντάξεων όλων των ταμείων από το 2015 και μετά και την κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, πριν από το 62ο έτος της ηλικίας.
Στο υπουργείο Εργασίας απορρίπτουν όμως κατηγορηματικά ένα τέτοιοι ενδεχόμενο όπως επίσης και την επιβολή επιπλέον αντικινήτρων στην περίπτωση της πρόωρης συνταξιοδότησης, αλλά τις αλλαγές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά του λοκ άουτ.
Οι τροϊκανοί πιέζουν επίσης και για αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ, όπως επίσης και για αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Το υπουργείο όμως δεν φαίνεται διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια σειρά από αλλαγές, παρά μόνο κάποιες ελάχιστες που αφορούν τον συνδικαλιστικό νόμο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τελικό σχέδιο που έφτασε στην τρόικα, περιλαμβάνονται η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες (από 24 ώρες), η κατάργηση κάποιων προνομίων προς συνδικαλιστές, όπως η προστασία από απόλυση ένα χρόνο μετά τη λήξη της συνδικαλιστικής θητείας και ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους (πιθανότατα σε 3 από 7 ημέρες που ισχύει σήμερα).