Να γεφυρώσει τις διαφορές που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα με την τρόικα θα επιχειρήσει ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε στις 23:00 με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι αναμένεται να τοποθετηθούν στις απαντήσεις που απέστειλε η Αθήνα.
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο γίνονται προσπάθειες να γεφυρωθεί το χάσμα ενόψει και της κατάθεσης του Προϋπολογισμού του 2015, αύριο Παρασκευή, πράγμα που στην παρούσα φάση, κάθε άλλο παρά εύκολο φαντάζει, δεδομένων των διαφωνιών των πιστωτών κυρίως σε ό,τι αφορά το "αγκάθι" του δημοσιονομικού κενού. Οι ίδιοι αναθεώρησαν τις αρχικές εκτιμήσεις τους και θεωρούτν πως αυτό ανέρχεται σε περίπου 1,7 δισ. ευρώ, με την Αθήνα όμως να αρνείται πεισματικά την ύπαρξή του.
Φαίνεται πάντως πως θα δωθεί από την κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε ο υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει στην κατάθεση του Πρϋπολογισμού, ακόμη κι αν δεν αρθούν οι ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο απαιτεί βεβαίως την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων σε περίπτωση που το υπαρκτό κατ' αυτούς δημοσιονομικό κενό υφίσταται και δεν μπορεί με άλλον τρόπο να καλυφθεί.
Το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, οι οποίοι αναμένεται να αποφασίσουν μέσα στο προσεχές Σαββατοκύριακό για το αν και το πότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα, προστίθεται στις εσωτερικές διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού με παράγοντες της Ευρώπης και κυρίως τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο και στις διαρκείς συζητήσεις του με τον κυβερνητικό εταίρο του, Ευάγγελο Βενιζέλο με τον οποίο θα θέσουν τις όποιες "κόκκινες γραμμές".
Μεταξύ των Σαμαρά και Βενιζέλου έχουν ως τώρα συμφωνηθεί τα εξής: ότι δεν θα θα υπάρξει μείωση των κύριων συντάξεων, θα παραμείνει το ΕΚΑΣ ως έχει, δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης, θα υπάρξει τροποποίηση στο καθεστώς των συνδικαλιστικών αδειών και θα ενοποιηθούν τα επικουρικά ταμεία. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, συμφωνήθηκε επίσης το διετές πάγωμα των συντάξεων, και η μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) με αντίστοιχη όμως μείωση και των παροχών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται το «ψαλίδισμα» του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο, περικόπτοντας υπερωρίες, οδοιπορικά, εκτός έδρας κ.λπ., ενώ δεν καταλήγει προς το παρόν στο ζήτημα των των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και τον περιορισμό της απεργίας,καθώς μετά τις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τον πρωθυπουργό υπήρξαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αθήνα αποδέχεται το 50% + 1 για τη λήψη απόφασης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, πράγμα με το οποίο διαφωνεί η Χαρ. Τρικούπη.
Αναφορικά με το ζήτημα των 100 δόσεων, μάλλον δεν θα αλλάξει, αφού η τρόικα δείχνει να την αποδέχεται με την επιφύλαξη πως αν φανεί υστέρηση εσόδων τον επόμενο μήνα, τότε θα πρέπει να ληφθούν συμπληρωματικά μέτρα κάλυψης του κενού.