Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα, οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά και μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας, καλά κρατούν. Η Ευρώπη εμφανίζεται ως μία "Βαβέλ" και οι υπουργοί οικονομικών αναζητούν μια κοινή γραμμή, η οποία για την ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Η Γερμανική πρόταση της τελευταίας στιγμής
Την επαναγορά από την Ελλάδα, του 50% των ομολόγων της που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών, στο 25% της αξίας τους, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο αποψινό Eurogroup, ως μέθοδο μείωσης του χρέους κατά 11 μονάδες, σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται η γερμανική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters.Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι ιδιώτες πιστωτές εξακολουθούν να κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Με τη γερμανική πρόταση εκτιμάται ότι η επαναγορά θα στοιχίσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά θα καταβάλει η Αθήνα και τα υπόλοιπα θα εξοικονομηθούν από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από την πώληση ελληνικών ομολόγων.
Διχογνωμίες στο παρά πέντε
Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε ότι ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση για την Ελλάδα σήμερα. Σε άλλο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Γιούτα Ουρπιλάινεν η οποία δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιη πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν την καταβολή της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.
"Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι θα συμβεί αυτό. Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση πριν από τη λήψη μίας απόφασης, κατά συνέπεια, το θέμα είναι ανοικτό", δήλωσε. Η Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να δώσει στην Ελλάδα περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων, αλλά τόνισε ότι αποκλείεται μία αναδιάρθρωση του χρέους της.
Από την πλευρά του ο Β. Σόιμπλε επανέλαβε τη διαφωνία του για το κούρεμα του χρέους, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξεύρευση λύσης στο αποψινό Eurogroup μιλώντας σε συνεδρίαση της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών-Χριστιανοκοινωνιστών, όπου και προειδοποίησε ότι αν καταρρεύσει η Ελλάδα, η Γερμανία θα έχει τεράστιο πρόβλημα.
Ο "πυροσβεστικός ρόλος Γιούνκερ και η πρόταση για συμφωνία
Στο μεταξύ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει πρόταση, ώστε στην αποψινή συνάντηση οι 17 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταλήξουν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους.
Ρόλο - κλειδί σε αυτή την ιστορία θα παίξει η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη μεσοβέζικη λύση. Δηλαδή, να βάλει νερό στο κρασί της σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος το 2020, ώστε το θέμα να συζητηθεί ξανά μετά τις γερμανικές εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνεται η πρόταση Σόιμπλε, η οποία προβλέπει μείωση των επιτοκίων των δανείων, που έχει λάβει η χώρα μας, και επιστροφή των κερδών, που έχουν αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα.
Πάντως αίσθηση προκαλεί το σημερινό δημοσίευμα της Βild που αναφέρει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να εγκρίνει ένα νέο πακέτο 14 δισ. ευρώ για την Αθήνα.